c S
Dnevne novosti

Perković u Remetincu, Nobilo najavljuje bitku pred Ustavnim sudom

03.01.2014 07:03 ZAGREB, 2. siječnja 2014.(Hina), Nakon rutinskog pregleda u zatvorskoj bolnici bivši čelnik jugoslavenske i hrvatske tajne službe Josip Perković vraćen je u zatvor u Remetinec, potvrdio je u četvrtak navečer njegov odvjetnik Anto Nobilo.

Perkovićev odvjetnik nije želio detaljno govoriti o zdravstvenom stanju svoga branjenika. Istaknuo je tek da je bio na rutinskom liječničkom pregledu u zatvorskoj bolnici nakon čega je vraćen u Remetinec. No, Nobilo ostaje pri tvrdnji da sudac istrage Perkoviću nije trebao odrediti istražni zatvor do izručenja Njemačkoj, koja ga traži zbog sudjelovanja u organizaciji ubojstva hrvatskog političkog emigranta Stjepana Đurekovića.

Ocijenio je kako je malo vjerojatno da će izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda promijeniti odluku o određivanju istražnog zatvora, pa je najavio nastavak "pravne bitke" pred Ustavnim sudom. Tvrdi da u Hrvatskoj ne postoji tzv. obligatorni pritvor te da će, ukoliko izvanraspravno vijeće Županijskog suda ne promijeni odluku o određivanju istražnog zatvora, od Ustavnog suda zatražiti zaštitu jer je u Perkovićevu slučaju povrijeđena ustavna kategorija o jednakosti svih građana pred zakonom.

Uz Perkovića istražni zatvor određen je i njegovom nekadašnjem šefu iz jugoslavenske Službe državne sigurnosti Zdravku Mustaču, koji je u Remetincu prenoćio nakon što mu je istražni zatvor, do "izvršenja rješenja o predaji", odredio sud u Velikoj Gorici. I Mustačev odvjetnik Tomislav Antolin također je najavio žalbu na rješenje o istražnom zatvoru, ali i na odluku o izručenju Njemačkoj. Na sudovima u Zagrebu i Velikoj Gorici žalbe će rješavati odvojena izvanraspravna vijeća. Na zagrebačkom sudu doznaje se da će se najprije rješavati žalba na odluku o istražnom zatvoru, a potom i na odluku o izručenju. Izgledno je da će pravomoćnu odluku u konačnici donijeti tek Vrhovni sud.