c S
Dnevne novosti

Moore: SAD i EU snažnije će se pozabaviti s BiH

07.01.2014 07:08 MOSTAR, 4. siječnja 2014.(Hina), Direktor Ureda za jugoistočnu Europu State Departmenta Jonathan Moore nagovijestio je snažniji angažiranje SAD-a i Europske unije u BiH dodajući da će se izbori održati u listopadu ove godine bez obzira na to hoće li se provesti presuda Suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci koja nalaže promjenu Ustava i izbornoga zakona u toj zemlji.

"Podržavamo aktivnosti Europske unije i smatramo da oni naporno rade na približavanju BiH Uniji, ali taj napor nije u istoj mjeri pokazala BiH. Ne želimo da se takvo stanje razvlači unedogled, tako da ćemo razmotriti što treba uraditi zajedno s našim prijateljima u EU kako bi težnje i želje građana BiH bile ostvarene", rekao je visoki američki diplomata za Dnevni Avaz od subote.

Dodao je da je američka administracija duboko razočarana s aktualnom situacijom u zemlji koju potresaju krize na entitetskoj i državnoj razini vlasti. Unatoč tome što mediji nagađaju kako dio vladajućih stranaka, prije svih SDP Zlatka Lagumdžije i SNSD Milorada Dodika, zagovara odgađanje listopadskih izbora, Moore tvrdi da se to neće dogoditi.

"Očekujemo da će izbori s ili bez provođenja te odluke, odražavati volju građana BiH i radit ćemo s onima koji budu izabrani. Kada vlasti budu izabrane, SAD će raditi s njima", istaknuo je direktor Ureda za jugoistočnu Europu u State Departmentu. Čelnici sedam političkih stranaka u BiH unatoč više pokušaja i posredovanja dužnosnika Europske unije nisu se u stanju dogovoriti oko provedbe presude Suda za ljudska prava u Strasbourgu.

EU očekuje da dogovor uključi provedbu presude Sejdić-Finci koja traži otklanjanje diskriminacije prema predstavnicima manjina u pogledu biranja u institucije BiH, te da spriječi nadglasavanje konstitutivnih naroda Hrvata, Srba i Bošnjaka.