c S
Dnevne novosti

Američki sud odobrio nastavak prisluškivanja još tri mjeseca

07.01.2014 07:10 WASHINGTON, 4. siječnja 2014.(Hina/Reuters), Američki Sud za protuobavještajni nadzor (Foreign Intelligence Surveillance Court - FISC) odobrio je američkim obavještajnim službama još tri mjeseca prikupljanje podataka o telefonskim pozivima.

Ured ravnatelja za državna obavještajna pitanja Jamesa Clappera je objavio u petak da je ta odluka donesena, ne navodeći pojedinosti, ali jedan dužnosnik je za Reuters rekao da se radi o produženju na tri mjeseca i da se odnosi na cijeli program prikupljanja podataka.

Ranije su se ovakve odluke odnosile na pojedine telekomunikacijske tvrtke ali dužnosnik kaže da su ovom odlukom suda obuhvaćene sve kompanije koje su bile uključene i ranijim operacijama prikupljanja podataka.

Javnost je 2013. uzbunila objava bivšeg zaposlenika obavještajne službe SAD Edwarda Snowdena da NSA prikuplja podatke o milijunima telefonskih poziva unutar i izvan SAD.

FISC je savezni sud koji je osnovan 1978. radi nadzora prikupljanja podataka o mogućim stranim špijunima u SAD i od njega razne državne i obavještajne agencije, poput CIA-e, NSA ili FBI-ja, traže odobrenje za prisluškivanje i druge vrste nadzora.