c S
Dnevne novosti

EK o njemačkim cestarinama: bez diskrimanacije stranaca

08.01.2014 07:14 BRUXELLES, 7. siječnja 2014.Hina, Njemačka može uvesti naplatu cestarina na svojim autocestama, ali pri tome ne smije diskriminirati strane vozače u odnosu na domaće, izjavila je u utorak glasnogovornica Europske komisije Helen Kearns.

"Nediskriminacija je temeljno načelo europskog zakonodavstva od samog početka EU-a i to vrijedi i za naplatu cestarina. Mi o tome već neko vrijeme razgovaramo s Njemačkom, a poruka je jasna: moguće je imati posebni popust primjerice za vozila sa smanjenom emisijom ugljičnog dioksida, ali se pri tome moraju jednako tretirati vozila njemačkih rezidenata i stranih vozača", rekla je Kearns, glasnogovornica povjerenika za promet Siima Kallasa, odgovarajući na novinarsko pitanje jesu li planovi njemačke vlade o uvođenju naplate cestarina s posebnim olakšicama za njemačke vozače u skladu s europskim zakonodavstvom.

Njemački ministar prometa Alexander Dobrindt najavio je uvođenje vinjeta od 2015. godine, koja bi koštala oko sto eura godišnje, a njemački vozači bi imali pravo na povrat dijela tih sredstava. U posljednje vrijeme, njemački mediji pišu da se planiraju uvesti i vinjete za kraća vremenska razdoblja, za tjedan ili deset dana. "Nediskriminacija je temeljno načelo, a prostora za fleksibilnost ima sve dok se svi tretiraju jednako", rekla je glasnogovornica Kearns.