c S
Dnevne novosti

Hrvatskom zavodu za prostorni razvoj veće ovlasti u kreiranju razvoja prostora

09.01.2014 07:16 ZAGREB, 8. siječnja 2014.(Hina), S početkom godine s radom je započela javna ustanova Hrvatski zavod za prostorni razvoj, umjesto ugašenog Zavoda za prostorno planiranje koji je djelovao o okviru Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, a nova bi ustanova trebala biti puno neovisnija i s većim ovlastima u kreiranju i planiranju razvoja prostora u Hrvatskoj.

Hrvatski zavod za prostorni razvoj, koji je definiran novim Zakonom o prostornom uređenju, preuzima poslove i zaposlenike Zavoda za prostorno planiranje, no trebao bi, kako se doznaje iz Ministarstva graditeljstva, biti dodatno administrativno i stručno osnažen. Zavod će izrađivati i pratiti provedbu Državnog plana prostornog razvoja, koji je također uveden novim Zakonom o prostornom uređenju.

Tim planom obuhvaćeni su zahvati u prostoru od državnog značaja kao što su koridori infrastrukture državnog značaja, zone namijenjene istraživanju i eksploataciji mineralnih sirovina, posebno vrijedna poljoprivredna i šumska područja od državnog značaja. Njime se, primjerice, definira koridor buduće željezničke pruge koji potom županije, gradovi i općine koje su na toj trasi trebaju uvrstiti u svoje prostorne planove prilikom njihove prve izmjene.

Dozvola za gradnju izdaje se na temelju Urbanističkog plana uređenja državnog značaja, a do sada se dozvola za gradnju željezničke pruge nije mogla izdati dok sve županije, gradovi i općine izmjenama svojih planova nisu uvrstili taj zahvat. Nova bi ustanova trebala brinuti o izradi i provedbi ostalih prostornih planova koje donose Hrvatski sabor ili Vlada, te drugih dokumenata od važnosti za prostorno uređenje i zaštitu državnog prostora.

Zavod će voditi, razvijati i upravljati informacijskim sustavom prostornog uređenja. Riječ je o sustavu u koji su do sada ukomponirani svi prostorni planovi, županija, gradova i općina a na temelju kojih će se izdavati e-dozvola. S vremenom će u sustav biti uneseni podaci o dozvolama za gradnju i uporabi, te svi drugi podaci koji mogu biti važni za prostorno uređenje.