c S
Dnevne novosti

Pokrenut hrvatski portal Okvirnog programa EU Obzor 2020.

10.01.2014 07:10 ZAGREB, 9. siječnja 2014.(Hina), Hrvatski portal novog Okvirnog programa Europske unije (EU) za istraživanja i inovacije Obzor 2020. (Horizon 2020), koji će se provoditi od 2014. do 2020. godine, pokrenut je i dostupan na internetskoj adresi http://www.obzor2020.hr/ na kojoj će zainteresirani moći saznati sve potankosti o tome okvirnom programu.

Riječ je o novome programu EU-a za istraživanje i inovacije koji objedinjuje Sedmi okvirni program (FP7), dio Programa za konkurentnost i inovacije (CIP) i Europski institut za inovacije i tehnologiju (EIT), a proračun mu iznosi 78,6 milijarda eura. Na hrvatskome portalu dostupne su informacije o otvorenim natječajima u okviru programa Obzor 2020., tematskim područjima programa, informacijskim i promotivnim aktivnostima, financijskim i pravnim pitanjima, kontakt podatci nacionalnih osoba za kontakt, te mnoge druge informacije vezane za Obzor 2020., objavilo je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) na svojim internetskim stranicama.

Kako se ističe, Obzor 2020. pridonijet će ostvarivanju ciljeva ključnih strateških dokumenata EU vezanih za istraživanje, tehnologijski razvoj i inovacije - "EUROPA 2020", "Unija inovacija" (Innovation Union) i izgradnja Europskog istraživačkog prostora (European Research Area - ERA). Program je pokrenut kako bi ponudio rješenja i odgovore na gospodarsku krizu, investiranje u buduće poslove i razvoj, rješavanje pitanja građana EU o njihovoj materijalnoj sigurnosti, općoj sigurnosti i okolišu, kao i jačanja globalne pozicije EU u istraživanjima, inovacijama i tehnologijama.

Struktura Obzora 2020. temelji se na tri glavna prioriteta - "Izvrsna znanost" (Excellent Science), "Industrijsko vodstvo" (Industrial Leadership) i "Društveni izazovi" (Societal Challanges). Prioritet "Izvrsna znanost" sastoji se od četiri aktivnosti koje se provode kroz - Europsko istraživačko vijeće (ERC), Buduće i nadolazeće tehnologije (FET), Aktivnosti MCS (Marie Curie Sklodowska Actions) te kroz Istraživačke infrastrukture.

Glavna komponenta prioriteta "Industrijsko vodstvo" je "Vodstvo u omogućavajućim tehnologijama" (LEIT) koja podržava kolaborativne istraživačke i inovacijske projekte s jakim fokusom na primijenjena istraživanja strateških tehnologija Europe, odnosno ključnih razvojnih tehnologija (KET) - informacijske i komunikacijske tehnologije (ICT), nanotehnologije, napredni materijali, biotehnologija, napredna proizvodnja i prerada te svemir.

Prioritet "Društveni izazovi" sastoji se od sedam društvenih izazova, odnosno, strateških prioriteta - Zdravlje, demografske promjene i kvaliteta života, Sigurnost hrane, održiva poljoprivreda i šumarstvo, istraživanje mora, pomorja i unutarnjih voda i bioekonomija, Sigurna, čista i učinkovita energija, Pametni, zeleni i integrirani promet, Klimatska aktivnost, okoliš, učinkovitost resursa i sirovine, Uključiva inovativna i promišljena društva te Sigurna društva. Posebne dvije aktivnosti su horizontalnog karaktera - "Širenje izvrsnosti i sudjelovanja" i "Znanost za i u društvu".

Važan dio Obzora 2020. predstavlja i Europski institut za inovacije i tehnologiju i aktivnosti Zajedničkog istraživačkoga centra. Jedna od glavnih karakteristika programa Obzor 2020. je pojednostavljenost pravila za sudjelovanje koja se, među ostalim, očituje u jedinstvenom skupu pravila prilagođenom cijelom istraživačkom i inovacijskom ciklusu, usklađenog s financijskim uredbama, koherentnog s ostalim novim programima EU. U okviru programa Obzor 2020. objavljeni su 3. siječnja ove godine prvi natječaji za potpore (grantove) Europskog istraživačkog vijeća (ERC).