c S
Dnevne novosti

Vlada pojačava suradnju s drugim zemljama u razmjeni poreznih podataka

10.01.2014 07:26 ZAGREB, 9. siječnja 2014.(Hina), Vlada je sa sjednice u Sabor uputila prijedlog Zakona o potvrđivanju Konvencije o uzajamnoj administrativnoj pomoći u poreznim stvarima, kojim želi poboljšati suradnju s drugim zemljama u razmjeni poreznih podataka, a radi suzbijanja poreznih utaja.

Ministar financija Slavko Linić objasnio je da se predloženim zakonom potvrđuje Konvencija kojom se uspostavlja međunarodni pravni okvir za pružanje uzajamne pomoći u poreznim stvarima. Na taj način se, kaže Linić, omogućava da se porezne informacije razmjenjuju i s državama s kojima Hrvatska nema ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja.

Pristupanje Konvenciji preduvjet je za sklapanje sporazuma između vlada Hrvatske i SAD-a, radi unapređenja izvršenja poreznih obveza na međunarodnoj razini i provedbi zakona FATCA (Foreign Account Tax Compliance Act), a u skladu s preporukom Europske komisije. Konvenciju je potpisalo 55 država, od kojih su za Hrvatsku od bitnog značaja one s kojima nije u primjeni ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja te trenutno ne postoji mogućnost traženja poreznih informacija od njih.

Konvencija je važna i u drugim slučajevima, zbog opsega poreznih informacija koje se putem nje mogu zatražiti. Naime, ugovori o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja pokrivaju samo poreze na dohodak i dobit, dok Konvencija uz to pokriva i poreze na imovinu, doprinose, poreze na nasljedstva i darove, poreze na nekretnine, porez na dodanu vrijednost, trošarine te poreze na korištenje ili vlasništvo motornih vozila.

Osim razmjene poreznih informacija, Konvencijom se otvara i mogućnost istodobnih poreznih nadzora, poreznih nadzora u inozemstvu te međudržavne suradnje u naplati poreza.