c S
Dnevne novosti

Kina brani novi zakon o ribarenju, odbacuje kritike SAD-a

13.01.2014 07:06 PEKING, 10. siječnja 2014.(Hina/Reuters), Kina je u petak, odgovarajući na kritike SAD-a, branila svoju odluku o ograničavanju ribarenja u spornim vodama Južnog kineskog mora, tvrdeći da je u skladu s međunarodnim zakonom.

Prema novim pravilima koje je potvrdila južna kineska provincija Hainan, na snazi od 1. siječnja, sva strana plovila moraju ishoditi dozvolu uplovljavanja u vode Južnog kineskog mora za koje lokalna vlast tvrdi da su pod njezinom jurisdikcijom.

Peking svojata skoro cijelo Južno kinesko more, bogato nalazištima nafte i plina, i odbacuje posezanje Filipina, Tajvana, Malezije, Bruneja i Vijetnama za dijelovima tog morskog područja. SAD je nova ribolovna pravila nazvao "provokativnim i potencijalno opasnim", izazvaši reakciju kineskog ministarstva vanjskih poslova.

Glasnogovornica ministarstva Hua Chunying je kazala da vlada "ima pravo i odgovornost regulirati relevantne otoke i grebene, kao i nebiološke resurse" prema međunarodnom i domaćem pravu. Kina, dodala je, već više od 30 godina dopunjuje i primjenjuje zakone o ribarenju i "nikada zbog toga nije bilo napetosti".

Također tvrdi da se iza kritika i optužbi da se novim odredbama stvaraju napetosti, nalaze "skriveni motivi". Vijetnam i Filipini tvrde, međutim, da će zbog odluke Kine doći do eskalacije napetosti i traže od Pekinga da "odmah razjasni" novi zakon o ribarenju.