c S
Dnevne novosti

Sudac Sessa pozdravio najavu reforme pravosuđa

15.01.2014 07:20 ZAGREB, 14. siječnja 2014.(Hina), Predsjednik Udruge hrvatskih sudaca Đuro Sessa pozdravio je najavljenu reorganizaciju pravosudnog sustava, ocijenivši da bi ona, ako se do kraja provede kako je zamišljeno, mogla osigurati brže donošenje sudskih odluka i ujednačenu opterećenost sudova.

"Čini mi se da bi planirana reforma, ako se u svakom segmentu provede onako kako je zamišljena i ako ne bude bočnih udaraca i alternacija zbog drugih interesa, mogla postići krajnji cilj, olakšati donošenje odluka i ujednačiti opterećenost sudova", rekao je Sessa Hini.

Upozorio je, međutim, da je za uspjeh reforme nužno osigurati punu informatizaciju sustava i novac za nove zgrade i premještaj sudaca. "Ako se ti preduvjeti ispune, reforma bi na duži rok mogla donijeti poboljšanja", uvjeren je Sessa.

Pozdravio je i ideju uvođenja nove funkcije ravnatelja sudskog područja, koji bi trebao brinuti o logistici, ocijenivši da bi se tako organizacijskim pitanjima, poput nabavke ili kadrovskih poslova, bavili profesionalci, što bi rasteretilo predsjednike sudova. Naglasio je međutim da bi o imenovanju ravnatelja morali odlučivati predsjednici sudova, ne i Ministarstvo pravosuđa.

Sessi je prihvatljiva i najavljena reforma žalbenih postupaka, a tumači da bi to značilo da drugostupanjske predmete slobodnim sudovima raspoređuje informatički sustav, što je do sada "ručno" radio predsjednik Vrhovnog suda. "S obzirom da u drugom stupnju nema rasprave, svejedno je hoće li to raditi suci u Zagrebu, Splitu ili Osijeku", rekao je Sessa.