c S
Dnevne novosti

Rast, zapošljavanje i socijalna kohezija u fokusu grčkog predsjedništva EU-om

16.01.2014 07:10 ZAGREB, 15. siječnja 2014.(Hina), Promicanje gospodarskog rasta, zapošljavanja i socijalne kohezije, daljnja integracija eurozone, zaštita zajedničkih granica i jačanje europske pomorske politike glavni su prioriteti grčkog predsjedanja EU-om u ovom polugodištu, kazala je u srijedu u Zagrebu veleposlanica Grčke u RH Eleni Gerokostopoulou.

Predstavljajući prioritete grčkog predsjedništva EU-om na sastanku Odbora za europske poslove Hrvatskog sabora, veleposlanica Gerokostopoulou kazala je da je Grčka svjesna da predsjeda EU-om u kritičnom trenutku. "Razmjere i intenzitet krize, kao i posljedična recesija i nezaposlenost potkopali su povjerenje u europske institucije. Europski građani dovode u pitanje njihovu sposobnost da vode pouzdanu i učinkovitu ekonomsku politiku koja će omogućiti oporavak, blagostanje i visok stupanj zaposlenosti", kazala je.

"Europska unija nije više tako popularna među svojim građanima niti privlačna drugim državama kao što je bila. To znači da se moramo nositi s velikim valom euroskepticizma i da bismo trebali uvjeriti europske građane da je rješenje više a ne manje Europe", dodala je. Idućih mjeseci to će biti posebice važno jer se u svibnju održavaju izbori za Europski parlament i nove ljude koji će voditi EU, istaknula je. U tom kontekstu, prvi prioritet grčkog predsjedništva bit će poticanje gospodarskog rasta i zapošljavanja, osobito mladih i jačanje socijalne kohezije, kazala je Gerokostopoulou.

Drugi prioritet je daljnja integracija eurozone, s posebnim naglaskom na socijalnoj dimenziji. "Glavni cilj je zaštita stabilnosti zajedničke valute daljnjim produbljenjem Ekonomske i monetarne unije (EMU) i ex ante koordinacijom nacionalnih i ekonomskih politika", kazala je. Najveća pozornost pritom će biti posvećena dovršetku zakonskog okvira za bankovnu uniju, što je najambiciozniji europski projekt od izbijanja dužničke krize koji bi trebao osigurati financijsku stabilnost i troškove propasti banaka svesti na najmanju moguću mjeru.

Važno pitanje za grčko predsjedništvo je i zaštita zajedničkih europskih granica, što se u prvom redu odnosi na borbu protiv ilegalne imigracije i krijumčarenja ljudi. Grčka će se zauzimati za pravedniju podjelu tog tereta s obzirom na to da taj problem ponajviše pogađa južne države članice. "Smatramo da se problemu ilegalne imigracije treba pristupiti tako da se poduzmu preventivne mjere u trećim zemljama iz kojih potječu i preko kojih prelaze imigranti", kazala je.

Budući da je Grčka tradicionalno pomorska zemlja, četvrti prioritet njezina predsjedanja EU-om bit će redefiniranje europske pomorske politike s posebnim naglaskom na sigurnost i rast te energetiku. Grčka podržava usvajanje nove jadransko-jonske makroregionalne strategije, koju bi Komisija trebala predstaviti do kraja ove godine. U tom kontekstu, u veljači će u Ateni organizirati ministarsku konferenciju o tom pitanju. Grčko predsjedništvo nastavit će također pružati potporu europskoj perspektivi zapadnog Balkana, kazala je, podsjetivši da su temelji te politike postavljeni tijekom grčkog predsjedanja EU-om 2003. na summitu u Solunu.

Prethodna grčka predsjedanja EU-om obilježila su dva proširenja EU-a - 1994. proširenje na Austriju, Finsku i Švedsku te 2003. na zemlje srednje i istočne Europe, a ovo, peto zaredom, obilježit će otvaranje pristupnih pregovora sa Srbijom 21. siječnja. siječnja, istaknula je. Gerokostopoulou je na kraju čestitala Hrvatskoj na ulasku u EU. "Moja zemlja sretna je što je europska obitelj nedavno politički, ekonomski i kulturno obogaćena 28. članicom, Hrvatskom. Grčka, koja tradicionalno ima prijateljske odnose s Hrvatskom, žarko je podržavala vašu zemlju na njezinu putu prema EU i jako cijenila uporne i uspješne napore Hrvata da vrate svoje legitimno mjesto u Europi, prostoru kojem pripadaju", kazala je.