c S
Dnevne novosti

Ostojić: dopunsko osiguranje ostaje isto, moguće povećanje participacije

17.01.2014 07:14 ZAGREB, 16. siječnja 2014. (Hina), Dopunsko zdravstveno osiguranje za sada ostaje 70 kuna i njegova cijena ovisi o tržištu, a razmišlja se o mogućem povećanju participacije koja sada iznosi 10 kuna, rekao je u četvrtak ministar zdravlja Rajko Ostojić.

Time je novinarima pojasnio svoju izjavu koju je u srijedu dao na Jabuci TV da "ozbiljno razmišlja" o povećanju trenutne participacije od 10 kuna, ali i cijene police dopunskog osiguranja. U četvrtak je već reagirao Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje istaknuvši da se cijena police dopunskog osiguranja neće mijenjati, već ostaje 70 kuna. Ostojić podsjeća da participacije nisu povećane više od pet godina, a u međuvremenu je Hrvatska ušla u proceduru prekomjernog deficita i petu je godinu u recesiji. "Nakon pet godina recesije rade se različiti scenariji. Jedan od scenarija o kojem se razmišlja je i eventualno povećanje participacije. Eventualno povećanje, jer to nije definitivna odluka, nije ni blizu odluke", rekao je Ostojić podsjetivši da takva najava nije nova, odnosno da je to kao mogućnost najavio i prije dva mjeseca.

Najprihvatljiviji scenarij bio bi da se ne mijenja ništa. "Solidarnost je temelj svega. Ali, živimo kako živimo i poznato je koliki su rashodi cijele države. Toga moramo biti svjesni, recesija je petu godinu", ponovio je. Od participacija se godišnje dobiva 490 milijuna kuna, a Ostojić u četvrtak nije htio govoriti o tome koliko bi, ako dođe do povećanja, ona iznosila. Postoje razni scenariji, rekao je i potvrdio da bi se do kraja veljače, odnosno do donošenja Master plana, trebalo znati "kakva će biti situacija". Dopunsko zdravstveno osiguranje za sada ostaje 70 kuna, rekao je Ostojić, jer smo ga snizili prije tri-četiri mjeseca.

To je natjecanje između osiguravajućih tvrtki, to ide na tržište, rekao je te ponovio da se za sada ne mijenja ništa, a prvenstveno se razmišlja o promijeni iznosa participacije. Ostojić se pohvalio da su sanacijska vijeća u bolnicama smanjila rashode u posljednjih šest mjeseci za 22 milijuna kuna te poručio kako bi, da su prihodi ostali na razini 2011. godine, danas sve bolnice bile u plusu. "Da su bolnički limiti ostali kao 2011. godine, uz sadašnje smanjivanje rashoda zahvaljujući novim upravama, sve hrvatske bolnice bile bi u plusu", rekao je.