c S
Dnevne novosti

Mrkić: Srbija će povući tužbu ako je prvo povuče Hrvatska

17.01.2014 07:08 BEOGRAD, 16. siječnja 2014. (Hina), Srbija je pred Međunarodnim sudom pravde u Den Haagu (ICJ) spremna povući protutužbu za genocid protiv Hrvatske ako Hrvatska prva povuče svoju tužbu, izjavio je u četvrtak srbijanski ministar vanjskih poslova Ivan Mrkić.

Mrkić je u emisiji “Oko” Radiotelevizije Srbije (RTS) rekao da je Srbija spremna povući tužbu čim takvu odluku donese Hrvatska koja je "prva podnijela tužbu i treba je prva povući". Ocijenio je kako nove generacije u obje zemlje zaslužuju da se sporna pitanja među dvjeme državama dodatno ne kompliciraju.“Taj problem treba riješiti radi budućih generacija i ne komplicirati ga dodatnim zahtjevima koje bi obje strane mogle imati”, rekao je Mrkić za RTS, ocijenivši da su odnosi Srbije i Hrvatske dobri.“Mi dobro stojimo u odnosima s Hrvatskom”, ustvrdio je Mrkić, naglasivši da ima redovite kontakte s hrvatskom kolegicom Vesnom Pusić.

“Ima tu problema iz prošlosti, mi ih pokušavamo rješavati i ne bježimo od problema, ali ne želimo ni da to obilježava naše odnose kada imamo zajedničke ciljeve”, rekao je srbijanski šef diplomacije. Komentirajući uvjete Hrvatske za povlačenje tužbi, Mrkić je rekao da i Srbija ima mnogo utemeljenih zahtjeva, istaknuvši povrat imovine, povratak raseljenih i pitanja “vezanih za činjenicu da je iz Hrvatske u jednom danu otišlo 250.000 ljudi”, prenosi RTS.

Pusić je nekoliko puta ustvrdila kako je Hrvatska spremna razgovarati o povlačenju tužbe ako Srbija osigura podatke o nestalima u Domovinskom ratu. “Mi ćemo uvijek reagirati na incidente, stvari koje su ružne i koje se ne bi trebale dešavati u budućnosti”, naglasio je Mrkić. On je kao prioritetne vanjskopolitičke pravce Srbije istaknuo Europsku uniju i proces eurointegracija, odnose u regiji, te odnose s najvećim silama u svijetu, uključujući i Brazil, Indiju i zemlje Zaljeva, a uz to i “izuzetno prijateljstvo s Rusijom”.“ Siguran sam da ćemo, kad postanemo dio EU, imati još bolje odnose sa Moskvom”, ocijenio je Mrkić za RTS.