c S
Dnevne novosti

Manjine u Vojvodini protiv odluka Ustavnog suda Srbije

21.01.2014 07:10 SUBOTICA, 20. siječnja 2014.(Hina), Ustavni sud Srbije (USS) proglasio je kao neustavne mnoge nadležnosti vijeća nacionalnih manjina, što je u vodstvu tih zajednica ocijenjeno kao ukidanje nekih kolektivnih manjinskih prava, objavili su u ponedjeljak vojvođanski mediji.

USS je među ostalim osporio pravo vijećima da ustanove obrazovanja i kulture u Vojvodini i Srbiji proglašavaju za institucije od posebnog značaja za njihovu manjinu, a za neustavno je proglašeno i pravo na davanje mišljenja o kandidatima za mjesta urednika u javnim medijskim servisima RTV-u i RTS-u. Također, za USS sporno je i pravo na prijenos osnivačkih prava nad javnim glasilima na nacionalna vijeća.

Za predsjednika Izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnoga vijeća (HNV) Darka Sarića Lukendića odluke USS-a predstavljaju nastavak prakse umanjivanja stečenih prava nacionalnih manjina u Srbiji koje je počelo nedugo poslije smjene prethodne vlasti 2012. godine. On je rekao da su ovakvi zaključci zabrinjavajući ali i očekivani, s obzirom na odluke USS-a koji je u posljednje dvije godine donio niz zaključaka kojima je osporio prava i nadležnosti zastupničkih tijela nacionalnih manjina, kao i Autonomne pokrajine Vojvodine.

"Hrvatska manjina će najviše štete zbog ovakve odluke USS-a imati u području obrazovanja, zbog toga što nacionalna vijeća više neće moći utjecati na mrežu hrvatskih odjela i izbor ravnatelja škola", rekao je Darko Sarić Lukendić. Kako je rekao, to je bio kontrolni mehanizam koji je omogućavao da se ne uruši uspostavljena mreža hrvatskih odjela u nekoliko škola u Subotici u kojima se odvija redovita nastava na hrvatskom jeziku.

Dodao je da će hrvatska manjina tražiti pomoć matične domovine, kao punopravne članice EU, u "bitci za očuvanje manjinskih prava Hrvata u Srbiji". "Svakako da odluka USS-a predstavlja za nas razočaranje. Među ovim odredbama ima i onih kojima je sud ukinuo neka postojeća kolektivna prava nacionalnih manjina koja se ostvaruju preko nacionalnog vijeća, što predstavlja smanjivanje dostignutog stupnja ljudskih i manjinskih prava", izjavio je predsjednik Mađarskog nacionalnog vijeća Tamas Korhecz agenciji Beta.

Prema njegovim riječima, smanjivanje dostignutog stupnja manjinskih prava trebalo bi biti "nemoguće", čak i u slučaju kada takvu odluku donese Ustavni sud. Nacionalna vijeća su zastupnička tijela nacionalnih manjina, čije je djelovanje u području obrazovanja, informiranja, kulture i službene uporabe jezika, bilo definirano Zakonom o nacionalnim vijećima.

USS je svojom odlukom donesenom 16. siječnja osporio veliki broj nadležnosti vijeća nacionalnih manjina. USS je od 2012. kada je vlast u Srbiji došla Srpska napredna stranka osporio brojne nadležnosti vojvođanske vlade i administracije, čime mogu biti dovedene u pitanje mnoge manjinske institucije u Vojvodini.