c S
Dnevne novosti

Erdogan u Bruxellesu nakon pet godina

22.01.2014 07:12 BRUXELLES, 21. siječnja 2014.Hina, Turski premijer Recep Tayyip Erdogan u utorak je u Bruxellesu razgovarao s najvišim dužnosnicima EU-a, braneći svoje kontroverzne poteze koje je poduzeo u posljednje vrijeme.

Erdogonov posjet Bruxellesu, prvi u u posljednjih pet godina, prvotno je bio zamišljen kao posjet kojim bi se obilježilo stanovito obilježavanje pristupnih pregovora nakon što je u studenom nakon trogodišnje stanke Turska napokon otvorila pregovore u jednom poglavlju.

Međutim, Erdogan se sada mora braniti od optužbi za čistke u policiji i pravosuđu nakon korupcijskog skandala u njegovu okruženju. Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso je na zajedničkoj konferenciji za novinare pozvao turskog čelnika da se angažira na nastavku potrebnih reformi kako bi se osigurala vladavina prava, što je uvjet za približavanje Europskoj uniji. "Pravosuđe ne može izići iz okvira svoga mandata i to je ono što se radi u Turskoj, a sve drugo su dezinformacije", odgovorio je Erdogan.

Erdogan je prošli mjesec smijenio stotine policajaca i pokušao uspostaviti čvršću kontrolu nad sudovima nakon što je otkriven korupcijski skandal, a on je to nazvao "sudskim udarom" na njega prije izbora.U Bruxellesu je prijedlog zakona Erdoganove stranke, koji bi dao veću kontrolou vladi pri imenovanju sudaca i državnih odvjetnika izazvao veliku zabrinutost.

Erdoganov odgovor na istraživanja korupcije smatra se novim dokazom njegove autoritarnosti, nakon što je dugo godina smatran poželjnim modelom demokratskog vođe u muslimanskoj zemlji.Erdogan se požalio i zbog sporosti pristupnih pregovora koje Turska vodi od listopada 2005. godine, koji gotovo nikako ne napreduju, u prvom redu zbog neriješenog ciparskog pitanja i nevoljkosti nekoliko članica EU-a, među njima Njemačke i Francuske, da prime Tursku u EU.

"Mi želimo brzo napredovati. Ne želimo biti teret, nego motor EU-a", rekao je Erdogan. Turska je otvorila pristupne pregovore u listopadu 2005. godine, isti dan kada i Hrvatska. Do sada je otvorila 13 od 35 pregovaračkih poglavlja, a samo je jedno zatvoreno. Status zemlje kandidatkinje ima još 1999.