c S
Dnevne novosti

Sabor počinje proljetno zasjedanje

22.01.2014 07:26 ZAGREB, 21. siječnja 2014.(Hina), Sabor će početi proljetno zasjedanje, koje bi, uz dva tjedna stanke oko Uskrsa, trebalo trajati do sredine srpnja.

Sjednica će, kako je i uobičajeno, početi aktualnim prijepodnevom, tijekom kojega će premijer i članovi Vlade odgovarati na pitanja zastupnika. Na dnevnom redu su 102 točke, među kojima su i ustavne promjene koje bi, među ostalim, trebale ukinuti zastaru za kaznena djela teškog ubojstva i utvrditi referendumska pravila.

Prvotni plan je bio da se Ustav RH izmijeni na izvanrednoj sjednici u prosincu, no HDSSB je to stopirao u samoj završnici, tražeći da se stručnoj i zainteresiranoj javnosti ostavi još vremena za raspravu. Vladajući ističu da razlozi za donošenje ustavnih promjena nisu otpali te da proces teče dalje, no laburist Dragutin Lesar je zatražio da se Sabor, prije nastavka rasprave o Ustavu, izjasni o građanskoj inicijativi da se raspiše referendum o dvojezičnosti.

Raspisivanje referenduma na kojem bi se birači izjasnili jesu li za to da pravo na ravnopravnu službenu uporabu jezika i pisma nacionalne manjine ostvaruju u sredinama u kojima čine više od polovine, umjesto sadašnje trećine stanovništva zatražilo je 680 tisuća građana, no ta točka nije na predloženom dnevnom redu. Pred zastupnicima je rasprava o brojnim izvješćima i zakonima, a po prvi puta će se raspravljati o Vladinu izvješću o djelovanju Hrvatske u EU.