c S
Dnevne novosti

Završena Ženeva II

23.01.2014 07:08 MONTREUX, 22. siječnja 2014.(Hina/Reuters), Međunarodna konferencija o Siriji završila je u srijedu pozivom glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona zaraćenim stranama da iskreno rade na okončanju gotovo trogodišnjeg sukoba, a početak izravnih pregovora izaslanstava sirijske vlade i oporbe najavljeni su za petak.

Ban je sudionicima skupa poručio da podupru završnu izjavu s prve konferencije u Ženevi 2012. koja predviđa uspostavu prijelazne vlade s punim izvršnim ovlastima. "Nadam se da će pravi pregovori početi iskreno i brzo kako bi se ti ciljevi ostvarili. Neka oba izaslanstva iz Sirije vodi mudrost, osjećaj za hitnost, duh kompromisa i predanost da sačuvaju svoju zemlju i njezino jedinstveno društveno tkivo i da okončaju patnje svoga naroda", rekao je Ban izaslanicima na konferenciju u švicarskom gradu Montreuxu.

Ruski ministar vanjskih poslova prenio je novinarima kako su se izaslanstva sirijske vlade i oporbe dogovorila da će u petak početi izravne pregovore. Lavrov, koji se u srijedu sastao sa sirijskim ministrom vanjskih poslova Walidom al-Mualemom i čelnikom oporbe Ahmedom Džarbom, pozvao je oporbu i zapadne saveznike da se ne bave samo pitanjem smjene vlasti u Damasku. Džarba je na konferenciji tražio da izaslanstvo sirijske vlade potpiše međunarodni plan za smjenu vlasti, a Mualem je ustrajao u tome da predsjednik Bašar al-Asad neće podleći pritiscima izvana.

"Važno je utjecati na obje strane kako razgovori ne bi propali", izjavio je Lavrov. "Važno je započeti proces", dodao je ruski ministar najavivši da bi izravni pregovori mogli trajati tjedan dana prije pauze i drugog kruga. Lavrov je rekao da UN, Moskva i Washington pokušavaju dogovoriti razmjenu zarobljenika u Siriji i razmjenu popisa ljudi koji bi mogli biti obuhvaćeni razmjenom.

Dao je naslutiti i da je ostvaren napredak oko prekida vatre u gradu Alepu na sjeveru zemlje te da se razgovara o mogućnosti primirja u gradu Homsu, no nije naveo pojedinosti. U izjavi novinarima prije nego što je napustio Švicarsku i odletio u Moskvu, Lavrov je istaknuo da će Rusija i dalje tražiti da Iran sudjeluje u međunarodnim pregovorima o Siriji te da bi u njih trebalo uključiti i domaće oporbene skupine, poput Kurda i Nacionalnog koordinacijskog odbora.