c S
Dnevne novosti

Hrvatska odbacuje tvrdnje Slovenije da krši Memorandum iz Mokrica

23.01.2014 07:18 ZAGREB, 22. siječnja 2014.(Hina), Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) odbacilo je u srijedu tvrdnje Slovenije da Hrvatska krši Memorandum iz Mokrica o Ljubljanskoj banci i ustvrdilo da je Hrvatska ispoštovala sve odredbe tog sporazuma, uključujući i zastoj postupaka koje su protiv Ljubljanske banke pokrenule dvije hrvatske banke.

Članovi vanjskopolitičkog odbora i odbora za pitanja EU-a u slovenskom parlamentu zaključili su u srijedu da Hrvatska ne poštuje međunarodne sporazume te da tako "šteti interesima kandidatkinja za članstvo u EU-u" da se pridruže toj integraciji.

Taj je zaključak donesen dan nakon što je Općinski sud u Zagrebu objavio dvije presude po kojima je Ljubljanska banka proglašena odgovornom i morat će hrvatskim štedišama isplatiti staru štednju. "Hrvatska je u potpunosti ispoštovala sve odredbe iz Memoranduma o suglasnosti između Hrvatske i Slovenije", priopćeno je Hini iz MVEP-a.

Na Zrinjevcu podsjećaju da je vlada, u skladu sa stavkom 2. memoranduma, zajedno sa slovenskom stranom uputila pismo Banci za međunarodna poravnanja i pozvala je da se pod njenim okriljem (kako je to predviđeno Aneksom C Ugovora o pitanjima sukcesije) nastave pregovori između dvije vlade o prenesenoj deviznoj štednji Ljubljanske banke.

"Zatim je u skladu sa stavkom 3. memoranduma, vlada osigurala zastoj svih postupaka koje su pokrenule dvije hrvatske banke (PBZ i ZaBa)", ističu u MVEP-u odbacujući ocjene službene Ljubljane te ističu kako Slovenija nije osigurala zastoj te su procesi nastavljeni.

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je u utorak da je iznenađen presudom zagrebačkog suda i ustvrdio da je Slovenija memorandum u Mokricama ratificirala očekujući da će sudski postupci u Hrvatskoj biti prekinuti i da će se sve rješavati u okviru sukcesije bivše SFRJ.

Hrvatska, pak, smatra da nije pristala na obustavljanje postupaka protiv Ljubljanske banke nego na njihov zastoj u skladu s hrvatskim zakonom o parničnom postupku. Hrvatska tvrdi da suglasnost za zastoj u postupcima trebaju dati obje strane, što je Hrvatska učinila, ali ne i Slovenija, što je uzrok tome da su procesi pred Općinskim sudom nastavljeni.