c S
Dnevne novosti

EK predlaže nove ciljeve u energetici i zaštiti klime

23.01.2014 07:10 BRUXELLES, 22. siječnja 2014.Hina, Europska komisija je u srijedu objavila svoj drugi energetsko-klimatski paket u kojem predlaže da se do 2030. godine smanji emisija stakleničkih plinova za 40 posto u odnosu na emisiju iz 1990. godinu.

Komisija predlaže da smanjenje emisije stakleničkih plinova bude zakonski obvezno te da se udio energije iz obnovljivih izvora poveća na 27 posto na razini EU-a, dok države članice mogu same odrediti svoje nacionalne ciljeve.

Drugi energetsko-klimatski paket predstavlja nadogradnju prvog paketa koji je na snazi od 2009. godine i kojim su definirana tri cilja koja treba ispuniti do 2020. - smanjiti emisiju stakleničkih plinova za 20 posto, povećati na 20 posto udio energije iz obnovljivih izvora i smanjiti potrošnju energije za 20 posto.

Do 2012. godine Europska unija je uspjela smanjiti emisiju ugljičnog dioksida za 18 posto. "Borba protiv klimatskih promjena od kapitalne je važnosti za naš planet, a istinski europska energetska politika bitna je na našu konkurentnost. Predstavljeni paket pokazuje da simultano djelovanje na dva područja nije proturječno, nego naprotiv, to se nadopunjuje.

U interesu EU-a je da ima gospodarstvo koje će stvarati radna mjesta, koje će biti manje ovisno o uvozu energije pobošljanjem energetske efikasnosti i okretanjem čistoj energiji proizvedenoj u EU-u", rekao je predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso, predstavljajući paket. O prijedlogu Komisije raspravljat će se na summitu čelnika EU-a 20. i 21. ožujka.