c S
Dnevne novosti

Zakonom o učinkovitom korištenju energije ukloniti prepreke pri javnoj nabavi

24.01.2014 07:18 ZAGREB, 23. siječnja 2014.(Hina), Saborski zastupnici su, nakon višesatne rasprave o paketu zakona koji se mijenjaju kao posljedica ukidanja Državnog inspektorata, kratko raspravili i Zakon o učinkovitom korištenju energije u neposrednoj potrošnji, kojim se nastoje ukloniti uočene prepreke u postupku provedbe postupka javne nabave za energetsku uslugu.

"Nadležnost za provođenje postupka javne nabave za energetsku uslugu prenosi se sa Centra za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija na Agenciju za pravni promet i posredovanje nekretninama, koja je u nadležnosti Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja", pojasnio je zamjenik ministra gospodarstva Alen Leverić.

Agencija je osposobljena i raspolaže potrebnim kapacitetima za provedbu mjera energetske učinkovitosti u stanogradnji te pripremi i izradi programa obnove postojećih nestambenih zgrada po načelima o energetskoj učinkovitosti, naglasio je.

Iako je pozdravila namjeru da se podigne energetska učinkovitost, posebice u javnim zgradama, ORAH-ova Mirela Holy izrazila je bojazan da, bez obzira na to što je posao prebačen sa Centra na Agenciju, neće doći do velikog poboljšanja u provedbi projekata.

"Centar je bio neuspješan jer se zakonom propisuje da financiranje provodi onaj tko financira radove. Umjesto toga, oni koji su pružatelji energetskih usluga, trebali bi financirati projekte jer se to pokazalo učinkovito u nizu europskih država", pojasnila je Holy.