c S
Dnevne novosti

Saborsku oporbu razljutilo ukidanje Državnog inspektorata

24.01.2014 07:16 ZAGREB, 23. siječnja 2014.(Hina), Prijedlog Zakona o inspekcijama u gospodarstvu neće smanjiti broj neriješenih predmeta i neće pridonijeti neovisnosti toga tijela, suglasna je bila saborska oporba koja se opetovano obrušila na ukidanje Državnog inspektorata, čije su inspekcijske ovlasti početkom ove godine prenesene na resorna ministarstva.

"Rasformirava se Državni inspektorat što se obrazlaže potrebom postizanja kvalitetnijih rezultata, no nedostaje odgovor na pitanje kako će se poboljšati rezultati bivšeg državnog inspektorata", naglasila je HDZ-ova zastupnica Martina Dalić. S njom se suglasio i njezin stranački kolega Davor Božinović koji je rekao kako je ukidanjem inspektorata učinjen korak unazad u odnosu na postojeće institucije.

"To se radi bez analize koliko će se uštediti s takvim potezom, a što se tiče rada i tvrdnje vladajućih da će biti učinkovitiji, ne znam iz čega to iščitavaju", rekao je Božinović.

"Nepotrebno politizirate tvrdeći kako smo s Državnim inspektoratom 15 godina imali jedinstven sustav jer to nije točno", kazala je SDP-ova zastupnica Lidija Bagarić, tvrdeći kako se u tom sustavu događalo da se inspekcije preklapaju.Ustvrdila je kako je dosadašnji sustav bio neujednačen te je trebalo objediniti inspekcijske poslove unutar jednog upravnog područja.

"Imamo rješenja sadašnja koja mijenjamo s rješenjima prošlim, ali budućnosti ovdje nema i ovo što radimo je korak nazad", odgovorio joj je HDZ-ov Božinović. Božinović je zamjerio i to što Hrvatski sabor, kao vrhovno tijelo državne vlasti, neće imati uvid u rad inspektora te o tome neće raspravljati.

"Mirišem sukob interesa kada je u inspekciji samo ministarstvo jedna od stranaka. Kako će, primjerice, ministar gospodarstva razmotriti prijavu koja se tiče njegovog odjela gospodarstva", pitao se HDSSB-ovac Boro Grubišić.