c S
Dnevne novosti

Europska komisija tuži Sloveniju zbog divljih deponija s teškim metalima

27.01.2014 07:08 LJUBLJANA, 24. siječnja 2014.Hina, Europska komisija uložila je tužbu protiv Slovenije na sudu EU-a u Luksemburgu jer nije do postavljenog roka uklonila i sanirala dva nezakonita odlagališta s visokim sadržajem teških metala, neposredno u blizini Celja, koji prijete zdravlju ljudi, javljaju u petak slovenski mediji.

Riječ je o dvadesetak tisuća kubičnih metara onečišćene zemlje. Na nekim mjestima koncentracija teških kovina nekoliko stotina puta prelazi dopuštene norme, a potječu iz stare tvornice "Cinkarna" u Celju.

Analize različitih laboratorija pokazale su štetnost za zdravlje ljudi u trećem najvećem slovenskom gradu uslijed djelovanja tih teških kovina. One su ostale kao posljedica proizvodnje titanovog dioksida i talija, a posebno je problematičan kadmij.

Postupak kojim je Europska komisija upozorila na taj problem pokrenut je 2012. godine, a Slovenija je godinu dana kasnije Bruxelles obavijestila da razmišlja o različitim metodama za uklanjanje toksičnog otpada sa spomenutih dviju lokacija koje se nalaze neposredno u blizini gradskog centra.

Mjere su trebale biti provedene do kraja prošle godine, što nije ispoštovano pa se Europska komisija odlučila za tužbu pred sudom EU-a.