c S
Dnevne novosti

Tomašić: Hrvatska nema strategiju ribarstva

28.01.2014 07:10 ZAGREB, 27. siječnja 2014.(Hina), Zastupnica u Europskom parlamentu Ruža Tomašić (HSP AS) kazala je kako Hrvatska nema strategiju ribarstva te će uništiti i male i velike ribare.

"Naši pregovarači nisu dobro ispregovarali malo ribarstvo", kazala je za Hinu ta europarlamentarka koja je ovih dana u svom pitanju upućenom Europskoj komisiji upozorila kako će, zbog usklađivanja s pravnom stečevinom EU, u Hrvatskoj nestati kategorija malih ribara. Tisuće malih ribara koji su pokušali i koji će tek pokušati produžiti ribarske dozvole ove godine bit će odbijeni zato što od 1. ožujka na snagu stupaju propisi prema kojima će mali ribolov moći obavljati samo oni koji imaju više od 60 godina i primanja manja od 1660 kuna.

Uredbom o mjerama upravljanja za održivo iskorištavanje ribolovnih resursa u Sredozemnom moru zabranjuje se uporaba nekih dosad korištenih alata u malom ribolovu, pojašnjava Tomašić koja međutim ističe kako su upravo oni dio hrvatske tradicije i turističke ponude. Regulativa je, podsjeća, donesena kako bi se spriječio prekomjerni izlov.

Pri tome se, kaže, zaboravlja da sredozemne države s razvedenom obalom poput Hrvatske ili Grčke imaju stoljećima star oblik ribolova s mrežama malog kapaciteta za vlastite potrebe stanovnika priobalnih područja. "Smatra li Komisija da je socijalna održivost velikih flota, koje su glavni krivac za prekomjerni izlov ribe, važnija od održivosti 16 000 malih ribara u Hrvatskoj koji koriste mreže kao alat u ribolovu za vlastite potrebe", pita se Tomašić koja je uvjerena da mali ribari nisu nikakva prijetnja prekomjernom izlovu.