c S
Dnevne novosti

Sanader: knjigovodstveno-financijsko vještačenje je lažno i tendenciozno

28.01.2014 07:16 ZAGREB, 27. siječnja 2014.(Hina), Bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader je na suđenju u slučaju Fimi media žestoko napao vještaka Zrinka Ručevića prozivajući ga da u procjeni razlike između prihoda i imovine njegove obitelj nije uzeo u obzir svjedočenja koja su mu išla u prilog, ali i da je na njegovu štetu procijenio umjetničku zbirku, ne uzimajući u obzir da neke umjetnine nisu kupljene nego dobivene na poklon.

"Dopuna vještačenja je lažna i tendendenciozna", zaključio je Sanader, na što ga je sutkinja Ivana Čalić u nekoliko navrata upozoravala, ističući da bi bilo najbolje da je sam napravio taj dokument. No, Ručević je ustvrdio da nikad u svojoj karijeri nije bio tendenciozan pa tako ni ovaj put. Uskok tvrdi da razlika između prihoda i imovine obitelji Sanader iznosi oko 24 milijuna kuna, što su Sanader, ali i njegova supruga na sudu pobijali tvrdnjama da su sav novac kojim su kupili brojne nekretnine zaradili još u Austriji prije osamostaljenja Hrvatske te da su i kasnije, uz dobra primanja, dobivali honorare, dnevnice i druge naknade.

Sanader i njegova supruga na sudu su pojašnjavali da su dio novca naslijedili, ali i da su dobar dio umjetničke zbirke, koju su vještaci navodno precijenili, dobili na poklon. Ručević je kazao da je u novom vještačenju u obzir uzeo dokumentaciju svih Sanaderovih poslodavaca, od Vlade do ministarstva vanjskih poslova i splitskog HNK, ali i iskaze o imovini koju je navodno stekao u Austriji.

No, ako se sve zbrojeno oduzme od 23,7 milijuna kuna na koliko Uskok procjenjuje nepripadnu imovinsku korist u ovom slučaju opet nedostaje 7,9 milijuna kuna, procijenio je vještak. No, Sanaderova obrana prigovorila je istinitosti njegova iskaza i predložila još jednu dopunu vještačenja, a što točno traže sudu će dostaviti na idućem ročištu u srijedu.

S obzirom da je sutkinja na posljednjem ročištu pozvala optužene da se od 10. veljače pripreme za dopune svojih obrana, najvjerojatnije u ožujku, trebali bi uslijediti završni govori tužiteljstva i obrane u najvećoj korupcijskoj aferi u hrvatskoj politici, u kojoj su Sanader i njegova bivša stranka optuženi za izvlačenje 70-ak milijuna kuna iz državnih institucija i tvrtki.