c S
Dnevne novosti

Dalić: dobro što vlada ne razmišlja o ukidanju drugog mirovinskog stupa

29.01.2014 07:14 ZAGREB, 28. siječnja 2014.(Hina), Saborska zastupnica HDZ-a Martina Dalić pohvalila je najavu prema kojoj vlada zasad ne namjerava ukidati uplate u drugi mirovinski stup, a laburist Branko Vukšić ocijenio je da, suprotno tvrdnjama potpredsjednice vlade Vesne Pusić, vlada ipak nema asa u rukavu kako spasiti državne financije.

"Mislim da je dobro što vlada, a to je danas potvrdio i ministar financija Slavko Linić, zasad ne razmišlja o ukidanju uplata u drugi mirovinski stup jer bi to predstavljalo novi porez i neoboriv dokaz da ova vlada ne samo ne razmišlja o reformama već ukida i one koje su već provedene", kazala je Dalić u Hrvatskom saboru.

Komentirajući Linićev današnji nastup u Bruxellesu, Dalić je rekla kako u kontekstu procedure prekomjernog deficita i stabiliziranja javnih financija jedini put vidi u provođenju reformi i to onih koje predstavljaju kompletan i drugačiji način obavljanja posla u državnoj službi, u javnim službama te u zdravstvu.

"Vlada nema asa u rukavu, kao što je tvrdila potpredsjednica vlade Vesna Pusić, ali ga traže", ustvrdio je laburist Branko Vukšić. Uvjeren je da će vlada popodne gledati u čarobnu kuglu da im kaže kako smanjiti proračunski deficit. "Kako ćemo zatvoriti proračunske rupe i naći sve te milijarde ako se neće zamrznuti drugi mirovinski stup, a dobit državnih poduzeća preusmjeriti u proračun", zapitao se Vukšić.

Hrvatski ministar financija Slavko Linić najavio je u Bruxellesu uoči sastanka ministara financija zemalja članica Europske unije da će vlada tijekom ovog tjedna objaviti mjere kojima će ispuniti preporuke Europske komisije za smanjenje proračunskog deficita.