c S
Dnevne novosti

Vlada: izmjene zakona omogućuju prijelaz iz drugog u prvi mirovinski stup

31.01.2014 07:20 ZAGREB, 30. siječnja 2014.(Hina), Vlada je u saborsku proceduru uputila izmjene Zakona o obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima, kojima se omogućuje prijelaz iz drugog u prvi mirovinski stup djelatnim vojnim osobama, policijskim službenicima i ovlaštenim osobama.

Zamjenik ministra rada i mirovinskog sustava Božidar Štubelj pojasnio je da se 30 dana od stupanja zakona na snagu može dati izjava Središnjem registru osiguranika (Regos) i prebaciti se u prvi stup. Također je uređeno da član mirovinskog fonda daje izjavu kojom dopušta da sredstva budu prebačena u prvi fond, a ako to ne učini ostaje u drugom stupu. Utvrđuje se obveza Regosa da o prijenosu sredstava iz osobnog računa mjesečno izvještava Ministarstvo financija i Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, kazao je Štubelj.

Vlada je također podržala prijedlog načina utvrđivanja visine novčane pomoći osobi osiguranoj na produženo mirovinsko osiguranje na temelju ugovora o radu na određeno vrijeme za stalne sezonske poslove. Također je podržala odluku o visini novčane pomoći za nezaposlenu osobu koju je Hrvatski zavod za zapošljavanje uključio u stručno zapošljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa. Štubelj je podsjetio da je dopunama Zakona o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti, koje su stupile na snagu 1. siječnja, propisano da stalni sezonac za vrijeme produženog mirovinskog osiguranja ima pravo na novčanu pomoć, a najdulje za razdoblje od šest mjeseci.

Predlaže se da novčana pomoć za prva tri mjeseca iznosi 60 posto brutto plaće koju je osoba ostvarila u tromjesečnom razdoblju koje je prethodilo prestanku radnog odnosa, s time da ne može biti niža od novčane naknada koju bi ostvarila kako nezaposlena osoba. Za preostalo vrijeme prava na ostvarivanje pomoći predlaže se da iznosi 50 posto novčane pomoći utvrđene za prva tri mjeseca. Prijedlog je usuglašen sa socijalnim partnerima, kazao je Štubelj.

Također je predloženo da pomoć za nezaposlenu osobu koju je Hrvatski zavod za zapošljavanje uključio u stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa iznosi mjesečno 1600 kuna netto, a poslodavcu će se isplatiti trošak doprinosa za osiguranja prema najnižoj propisanoj osnovici za uplatu doprinosa sukladnom uvjetima i načinu korištenja mjera aktivne politike zapošljavanja.

Vlada je prihvatila i Ugovor o pružanju usluga snimanja sjednica Vlade i drugih događaja u Vladi kojim se, kako je rekla ministrica kulture Andrea Zlatar Violić, precizno uređuju ugovorni odnosi - tehnička i financijska strana, kao i vlasništvo nad snimljenim materijalom između Vlade i HRT-a. Mjesečna naknada iznosi 15.900 kuna plus PDV, a ugovor se sklapa na godinu dana s mogućnošću produljenja.