c S
Dnevne novosti

Europski čelnici 27. svibnja o Barrosovu nasljedniku

03.02.2014 07:10 BRUXELLES, 31. siječnja 2014.(Hina/AFP), Predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy pozvao je predsjednike država i vlada EU-a na "neslužbenu večeru" u Bruxellesu 27. svibnja, dva dana nakon europskih izbora, kako bi razgovarali o nasljedniku predsjednika Europske komisije Josea Manuela Barrosa.

"Neslužbenu večeru predsjednika država i vlada 27. svibnja" predsjedništvo Europskog vijeća je u petak unijelo u svoj vremenski raspored. U razgovoru koji je u četvrtak objavio belgijski dnevnik Le Soir, Van Rompuy je najavio da kani pozvati europske čelnike dva dana nakon europskih izbora. Europski čelnici neće u toj prilici imenovati nasljednika predsjednika Europske komisije čiji mandat istječe 31. listopada, ali će "provjeriti ima li možda neki kandidat većinu u parlamentu", rekao je Van Rompuy.

Dosad su se predsjednici država i vlada EU-a sami dogovarali o imenovanju predsjednika EK-a. No Lisabonski ugovor koji je trenutačno na snazi traži od njih da kod imenovanja svog kandidata "povedu računa o ishodu glasovanja" na europskim izborima. Pravno gledano, ništa ih ne primorava da prihvate to mišljenje i nekolicina njih je bila veoma suzdržana pa i protiv toga da im se nameće novi čelnik europske izvršne vlasti.

"Ako parlament dođe s kandidatom koji ima stabilnu i vjerodostojnu većinu, a ne s raznorodnom gomilom negativnih glasova, bit će to iznimno važna stvar. No ja sa svoje strane moram dobiti kvalificiranu većinu u Europskom vijeću", rekao je Van Rompuy. "Ugovor predviđa da Europsko vijeće iznese prijedlog nakon konzultacija. To ćemo i učiniti", naglasio je.

Formalni izbor Barrosova nasljednika mogao bi se dogoditi na susretu na vrhu europskih čelnika predviđenom 26. i 27. lipnja. Muškarac ili žena koji bude imenovan nasljednikom Josea Manuela Barrosa mora dobiti i potporu novog parlamenta.