c S
Dnevne novosti

Grčić: bit će prilike da se razgovara o uvođenju poreza na nekretnine

03.02.2014 07:18 ZAGREB, 31. siječnja 2014.(Hina), Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije (EU) Branko Grčić izjavio je da je 2016. godina u kojoj je najavljeno da će se uvesti porez na nekretnine daleko te da će biti prilike da se o tome razgovara.

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović istaknuo je da nitko ne smije štetiti ugledu SDP-a, pa tako ni Branko Šegon. Na predstavljene mjere Vlade za smanjivanje deficita Grčić se, na molbu novinara, osvrnuo u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) gdje je s ministrom Jovanovićem predstavio otvoreni poziv "Jačanje kapaciteta za istraživanje, razvoj i inovacije" vrijedan više od devet milijuna eura namijenjen visokim učilištima i javnim istraživačkim organizacijama. Najavio je da će Vlada s predstavljenim mjerama za smanjenje deficita ići pred Europsku komisiju (EK), a na novinarsku primjedbu da postoje stajališta kako EK neće prihvatiti da se novac iz II. mirovinskoga stupa prihvati kao prihod, rekao je: "Dopustite da o tome razgovaramo s Komisijom".

Potpredsjednik Grčić nije htio komentirati zašto ministar financija Slavko Linić nije smijenio svoga pomoćnika Branka Šegona. Osvrnuo se na pismo namjere da Grad Zagreb preuzme Imunološki zavod što ga je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić uputio Vladi. Rekao je kako će prvi korak vjerojatno biti pokretanje predstečajne nagodbe te da se, kroz taj proces koji je proveden i u nekim drugim slučajevima, pokuša naći partner koji bi kroz dokapitalizaciju osigurao uvjete da se ostvari ono što je potrebno. Objasnio je da se to odnosi na vrlo stroge higijenske zahtjeve da bi se u Imunološkome zavodu mogla proizvoditi krvna plazma, pripravci o kojima je bilo riječi ovih dana.

Istaknuo je kako je u ovome trenutku doista teško reći i predvidjeti kako će teći taj proces. Više pitanja novinari su uputili i ministru Jovanoviću, od kojih se jedno ticalo i izvršnoga direktora NK Dinama Zdravka Mamića, ali je ministar odbio mogućnost bilo kakvoga komentara dodavši kako "više neće potrošiti sekundu svoga vremena i dati milimetar medijskoga prostora tome gospodinu". Što se tiče aktualne smjene Branka Šegona s mjesta pomoćnika ministra financija, Jovanović je rekao da je "SDP stranka koja se razlikuje od drugih stranaka po tome što uvijek mora pokazati da SDP-ovi dužnosnici čine svaki potez u interesu građana jer je taj interes na prvome mjestu. Tek onda može doći interes stranke, dok je na zadnjemu mjestu interes bilo koga od nas koji pak ne smije biti na štetu javnog interesa, dodao je.

Oni dužnosnici SDP- a koji to nisu u stanju provoditi trebaju otići, ustvrdio je Jovanović. Na pitanje kako će se riješiti problem škola koje rade u smjenama, Jovanović je istaknuo da Ministarstvo ne može u dvije godine riješiti probleme koji su se gomilali 20 godina te zamolio medije "da shvate kako je škologradnja u nadležnosti lokalnih zajednica". Ponovio je da je ove godine za izgradnju škola na državnoj razini izdvojen isti novčani iznos kao lani, ali da je MZOS osigurao da se škole grade i kroz projekte javno-privatnog partnerstva. Napravljena je analiza i katalog u kojemu je 338 objekata ukupne vrijednosti 6,2 milijarde kuna, a osigurano je 55 posto potrebnoga novca za početak radova o čemu pak odluku trebaju donijeti županije. Kao pozitivne primjere spomenuo je Koprivnicu i Varaždin, te najavio da će se idući tjedan takav ugovor potpisati u Puli.