c S
Dnevne novosti

EU: Još nema konačne odluke o sastanku Irana i 6 svjetskih sila

03.02.2014 07:08 BRUXELLES/MOSKVA, 31. siječnja 2014.(Hina/Reuters), Šest svjetskih sila i Iranci još uvijek razmatraju gdje će se i kada održati pregovori o dugoročnom sporazumu kojim bi Teheran prekinuo svoj nuklearni program u zamjenu za ublažavanje sankcija, izvijestio je u petak EU, suprotno današnjim izvješćima ruskih medija.

"Razgovori o tomu gdje i kada će se održati idući krug pregovora s Irancima o dugoročnom sporazumu i dalje traju. Kada se donese konačna odluka izvijestit ćemo vas", rekao je glasnogovornik EU-ove visoke predstavnice za vanjsku politiku Catherine Ashton, Michael Mann. Šest svjetskih sila, među kojima SAD i Rusija, godinama vode pregovore čiji je cilj uvjeriti Iran da odustane od dijelova nuklearnog programa za koji zapadne sile vjeruju da im je cilj razvoj nuklearnog oružja, što Iranci demantiraju.

Mihail Uljanov, voditelj odjela ruskog ministarstva vanjskih poslova za sigurnost i razoružanje, rekao je da je postignut dogovor prema kojemu će se idući sastanak na razini političkih ravnatelja održati 18. veljače u New Yorku.

Na prethodnim pregovorima u Ženevi zaključen je privremeni, šestomjesečni sporazum prema kojem je Iran obustavio određene nuklearne aktivnosti u zamjenu za djelomično ukidanje sankcija. Taj je sporazum stupio na snagu 20. siječnja, nakon potvrde inspektora Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) i prva je faza globalnog sporazuma koji bi morao jamčiti isključivo miroljubivu, tj. civilnu prirodu iranskog nuklearnog programa.

U privremenom sporazumu stoji da će Iran zaustaviti obogaćivanje urana iznad razine od pet posto i "neutralizirati" zalihu srednje obogaćenog urana, zaustaviti razvoj postrojenja u Araku te je pristao na veći nadzor inspektora IAEA što uključuje i dnevni pristup nuklearnim postrojenjima Natanz i Fordow.