c S
Dnevne novosti

Odbor za medije: gdje je Vladino mišljenje

04.02.2014 07:02 ZAGREB, 3. veljače 2014. (Hina), Zbog izostanka Vladina mišljenja saborski Odbor za medije nije u ponedjeljak zauzeo stajalište o poslovanju HRT-a i o radu Nadzornog odbora za 2012. godinu, te o izvješću Programskog vijeća HRT-a za prošlu godinu.

S obzirom da te točke u utorak trebaju biti temom plenarne sjednice Hrvatskoga sabora, predsjednik Odbora Branko Vukšić najavio je da će tražiti da ih se skine s dnevnog reda dok ne dođe Vladino mišljenje. U ime Odbora, molit ću predsjednika Sabora Josipa Leku da skine tri dijela (točaka koje se odnose na HRT), najavio je Vukšić. Vlada, kazao je, nije o tim točkama dala svoje mišljenje, a protivno je dobroj saborskoj praksi da teme koje nije raspravila Vlada, a potom i matični odbor, idu na plenarnu sjednicu. Vukšić je precizirao kako bi Sabor u utorak mogao raspravljati samo o izvješćima o programu i financijama iz 2011. godine.

Očitovanje će doći, kratko je odgovorila predstavnica Ministarstva kulture upitana za izostanak Vladina očitovanja o izvješćima. Očito se radi o nekoordinaciji Sabora i Vlade, komentirao je Vukšić činjenicu da su na dnevni red plenarne sjednice stavljene točke o kojima zbog formalnih razloga ne može raspravljati. HDZ-ova zastupnika Jasena Mesića zasmetalo je što na sjednici nema glavnog ravnatelja HRT-a Gorana Radmana. Navodno je u Dubrovniku, gdje su i premijer i predsjednik države, pa mu se činilo bitnijim da bude tamo, nego na Odboru, ustvrdio je Mesić. Vršiteljica dužnosti ravnateljice Programa Marija Nemčić kaže da je Radman u Dubrovniku na sastanku sa zaposlenicima HRT-ova dubrovačkog Centra i da je taj sastanak ranije dogovoren. Odbor je Saboru predložio da za člana Nadzornog odbora HRT-a imenuje Matu Radeljića, dugogodišnjeg televizijskog novinara, urednika i direktora.