c S
Dnevne novosti

Miljenić: reformom pravosudnog sustava brže rješavanje predmeta

05.02.2014 07:15 OSIJEK, 4. veljače 2014. Hina, Reorganizacija pravosudnog sustava rezultirat će bržim rješavanjem predmeta za građane i podizanjem kvalitete rada pravosuđa, izjavio je u utorak u Osijeku ministar pravosuđa Orsat Miljenić nakon sastanka s predsjednicima osječkoga Županijskog suda te općinskih i prekršajnih sudova.

Ocijenio je da, na razini države, suđenja predugo traju, te kako će reorganizacijom pravosudne mreže građani i dalje ostvarivati pravo na sudsku zaštitu u svojim mjestima. Reogranizacijom će se nivelirati broj sudaca i pravosudnih službenika na pojedinim područjima, a građani će tako dobiti kvalitetniju uslugu, dodao je. Očekujemo za oko 30-tak posto brže postupanje u predmetima. Ovo ne radimo da bi država uštedjela, već da ljudi ne bi morali plaćati kamate zbog postupaka koji predugo traju, naglasio je Miljenić.

Predviđeno je da, nakon reorganizacije, u Osječko-baranjskoj županiji ostane jedan temeljni općinski sud, sa stalnim službama, ali da se za građane ne mijenja ništa, jer "ako netko putuje, putovat će suci, a ne građani", kazao je Miljenić. Najavio je kako će se reformom žalbenog postupka spisi dodjeljivati prema tome koje je sudsko vijeće slobodno, bilo gdje u državi, pri čemu će se, kako procjenjuje, dobiti uravnoteženje opterećenosti te povećanje brzine i kvalitete rada.

Na novinarski upit znači li reorganizacija smanjivanje broja djelatnika ministar pravosuđa izvijestio je da neće biti smanjivanja putem otkaza, već kroz odlaske u mirovinu. Moguće su i prekvalifikacije, s obzirom da se razmišlja i o nekim drugim pitanjima, poput drugačije organizacije dostavne službe. Na pitanje kako je primljena vijest o reorganizaciji pravosudnog sustava na osječkom području predsjednik osječkog Županijskog suda Anto Rašić kazao je da neki predsjednici sudova nisu baš zadovoljni najavama o spajanju nekih sudova, ali, kako smatra, razloga za nezadovoljstvo neće biti, jer suci ostaju u istim mjestima, u istom, a negdje čak i u većem broju.

Svi poslovi koji su se do sada radili u tim sudovima, odrađivat će se i nakon reorganizacije, kazao je Rašić. Izvijestio je da je Županijski sud u Osijeku prošle godine imao oko 11.500 predmeta, od kojih je riješeno oko osam i pol tisuća. Ministar Miljenić će u Osijeku reformu pravosudnog sustava predstaviti i u osječkom Županijskom državnom odvjetništvu te čelnicima jedinica lokalne samouprave, s područja ove Županije.