c S
Dnevne novosti

Bauk: tijekom 2012. zadovoljavajući napredak u ostvarivanju prava manjina

05.02.2014 07:13 ZAGREB, 4. veljače 2014. (Hina),Ministar uprave Arsen Bauk rekao je u utorak kako je tijekom 2012. u većini područja pokazan zadovoljavajući napredak u ostvarivanju prava pripadnika nacionalnih manjina osiguranih Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina.

"Nedovoljan napredak napravljen je u području uporabe jezika i pisma nacionalnih manjina te zastupljenosti nacionalnih manjina u tijelima državne uprave, što je posljedica odluke o zabrani novih zapošljavanja", reko je Bauk predstavljajući Izvješće o provođenju Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina za 2012. u Hrvatskom saboru. Na području službene i javne uporabe jezika i pisma nacionalnih manjina nisu se provodile planirane aktivnosti, a razlog tome je, kako je rekao, kašnjenje u objavi službenih rezultata popisa stanovništva 2011.

"Podaci o stanovništvu prema narodnosti po gradovima, općinama i naseljima relevantni za utvrđivanje koje su lokalne jedinice dužne u svojim statutima urediti uporabu manjinskog jezika i pisma objavljeni su tek krajem 2012", podsjetio je Bauk. Visok stupanj provedbe Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina osiguran je i na području odgoja i obrazovanja, rekao je Bauk naglasivši kako je poseban napor učinjen u obrazovanju romske nacionalne manjine. "Vlada će i nadalje osiguravati dosljednu primjenu zakona o obrazovanju na jeziku pripadnika nacionalnih manjina uključujući i dosljednu primjenu međunarodnih sporazuma i njihovih provedbenih akata", obećao je Bauk.

Pozitivni su pomaci, po Baukovim riječima, učinjeni i na području ostvarivanju prava nacionalnih manjina na pristup medijima. U cilju poboljšanja kvalitete njihovih emisija, u Pravilniku o Fondu za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija propisana je mogućnost dodjele dodatnih bodova za emisije namjenjene očuvanju jezika pripadnika nacionalnih manjina. Među značajnim aktivnostima u području zastupljenosti pripadnika nacionalnih manjina u predstavničkim i izvršnim tijelima jedinica lokalne i regionalne samouprave Bauk je istaknuo donošenje novog Zakona o lokalnim izborima.