c S
Dnevne novosti

Hrabri telefon: suradnjom sudaca i stručnjaka pravosudni sustav prilagoditi djeci

05.02.2014 07:08 ZAGREB, 4. veljače 2014. (Hina), Zaštitom i poštivanjem prava djece koja sudjeluju u sudskim procesima, bilo kao žrtve ili svjedoci, bavi se u utorak započeti projekt "Prilagođavanje hrvatskog pravosudnog sustava djeci", kojega je inicirala i provodi Udruga Hrabri telefon.

Cilj je projekta, koji se provodi uz podršku i finaciranje nizozemskog veleposlanstva, educirati obiteljske i suce za djecu i mladež, druge stručnjake i timove Hrabrog telefona te razmijeniti iskustva kako se pravosudni sustavi približavaju djeci u drugim zemljama Europe. Partneri Hrabrog telefona u projektu su i Udruga sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mladež te Udruga za podršku žrtvama i svjedocima. "U kliničkoj praksi sve je više djece koja su manipulirana i nalaze se u središtu sukoba u postupku visoko konfliktnih razvoda braka svojih roditelja, a njihov se glas često ne čuje. Zato mi je drago da suci i drugi stručnjaci koji rade s djecom pokazuju interes za prilagođavanje tog sustava koji je u skladu i sa smjernicama Vijeća Europe", istaknula jet ravnateljica zagrebačke Poliklinike za zaštitu djece Gordana Buljan Flander.

Predsjednica Hrabrog telefona Hana Hrpka kazala je kako je dugogodišnja suradnja s brojim stručnjacima koji rade s djecom ukazala na potrebu prilagodbe pravosudnog sustava. Predsjednica Udruge sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mladež Lana Peto Kujundžić smatra da svaki sudac mora pravosuđe približiti djeci svojim radom, ali i osmišljavanjem tehnika. Zato Udruga zagovara "child frendly justice" (pravosuđe prijateljsko prema djeci) kao način na koji im se pristupa u kaznenom i u obiteljskom pravu. Kako bi države članice EU lakše prilagodile pravosudni sustav djeci, Vijeće Europe osmislilo je smjernice koje predstavljaju praktičan alat kako bi se što lakše ostvarilo poštivanje svih prava djece koja su iz bilo kojeg razloga i u bilo kojem svojstvu u kontaktu sa sudskim procesom.

Osnovni im je cilj osigurati da se prava djece tijekom sudskih postupaka poštuju u cijelosti, vodeći pritom računa o djetetovoj razini zrelosti i razumijevanju. Smjernicama je zacrtano da svi stručnjaci koji rade s djecom i imaju izravan kontakt s njima, od odvjetnika, socijalnih radnika, psihologa, liječnika i policije, do medijatora i službenika useljeničkih ureda, trebaju proći stručno osposobljavanje i poticati usku suradnju radi razumijevanja djeteta i procjene njegove pravne, psihološke, socijalne, emocionalne i fizičke situacije. U prvom danu provedbe projekta o potrebama djece u pravosudnom sustavu sudjeluje 20-tak općinskih i županijskih sudaca iz Zagreba, Karlovca, Siska, Varaždina, Virovitice, Koprivnice i Bjelovara, a za srijedu su predviđeni edukacija i treninzi za timove Hrabrog telefona.