c S
Dnevne novosti

Ashton poziva Ukrajince na dijalog, nudi pomoć za reforme

06.02.2014 07:08 KIJEV, 5. veljače 2014.(Hina/Reuters), Visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku Catherine Ashton pozvala je u srijedu ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča da riješi problem uličnog nasilja i pozvala sve političare da krizu riješe dijalogom.

Ashton je nakon odvojenih sastanaka s Janukovičem i oporbenim vođama rekla na konferenciji za novinare da je EU spremna pomoći Ukrajini na više načina, financijski i znanjem, kako bi se poboljšale gospodarske prilike i moguće izmijenio ustavni poredak.

Govoreći o nasilju između vlasti i oporbe od studenoga prošle godine, Ashton je istaknula kako vjeruje da su kompromis i reforme mogući. No, ukazujući na frustraciju što kompromisa nema, Ashton je dodala: "Ono što želim osjetiti je napredak u tome. Moramo vidjeti da se tu ulažu dodatni napori".

Upitana da pojasni nedavne svoje i izjave američkih dužnosnika kako SAD i EU razmatraju upućivanje pomoći Ukrajini, Ashton je rekla da se ne radi samo o novcu. Radi se i o prijenosu znanja, tehničkoj pomoći, resursima, ulozi međunarodnih institucija i zemalja članica EU-a, rekla je europska povjerenica.

Izrazila je veliku zabrinutost zbog nastavka uličnog nasilja rekavši da je o tome razgovarala s Janukovičem. Najmanje šest osoba poginulo je od izbijanja prosvjeda u prosincu prošle godine kada je Janukovič odbio potpisati sporazum s EU-om i umjesto toga okrenuo se Rusiji.