c S
Dnevne novosti

Leko će sindikatima dati vremena da sa zastupnicima razgovaraju o ZOR-u

06.02.2014 07:20 ZAGREB, 5. veljače 2014.(Hina), Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko dogovorio je sa čelnicima sindikalnih središnjica da će prijedlog izmjena Zakona o radu (ZOR) pomaknuti u redoslijedu dnevnog reda kako bi sindikati dobili vrijeme da klubovima zastupnika iznesu svoja stajališta o ZOR-u.

Leko je nakon sastanka izjavio da će u okviru Poslovnika o radu Sabora pokušati pronaći način da sindikatima ispuni zahtjev. "ZOR je u saborsku proceduru ušao 23. siječnja i to pokazuje da smo respektirali važnost ZOR-a i sindikalnu scenu u Hrvatskoj", rekao je Leko.

Na upit koliko će pomaknuti ZOR u dnevnom redu Leko je odgovorio kako treba uvažiti i Vladine interese i postojanje dijaloga, no trenutno je najvažnije uzeti u obzir činjenicu da je nezaposleno 380.000 ljudi. Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever poručio je da su sindikalci dolaskom u Sabor željeli zastupnicima dati prigodu da se legitimiraju prema javnosti i narodu "jesu li narodni ili zastupnici svojih stranaka i partija i interesa krupnog kapitala".

Predsjednik Sabora nas je saslušao i pozvao na daljnji dijalog i pregovore, te je obećao kako će učiniti sve da dobijemo dovoljno vremena za razgovor sa svim klubovima zastupnika i nezavisnim zastupnicima prije no što se to raspravi u prvom čitanju, kao i da se do drugog čitanja ostavi vremena za daljnje pregovore, kazao je Sever. Najavio je da su sutra pozvani u HDZ-ov Klub zastupnika, a očekuju da ih prime i SDP i HNS i svi ostali. Želimo objasniti sindikalne argumente protiv izmjena ZOR-a, za razliku od pomanjkanja argumenata druge strane, dodao je Sever.

Predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata (HURS) Ozren Matijašević rekao je da je njegova središnjica uputila amandman Vladi, Hrvatskoj udruzi poslodavaca, drugim sindikatima i saborskim zastupnicima o najspornijem dijelu prijedloga izmjena ZOR-a, koji se odnosi na radno vrijeme. HURS predlaže da tamo gdje djeluje sindikat poslodavac može urediti radno vrijeme duže od 48 sati samo ako je prethodno pretočeno u aneks ili kolektivni ugovor.

Upitao sam predsjednika Sabora dijeli li mišljenje premijera koji je izrazio žaljenje što je 2010. potpisao zahtjev za referendum protiv izmjena ZOR-a, na što je odgovorio niječno i time sam zadovoljan, kazao je Matijašević. Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel ogradio se u ime ostalih četiriju središnjica od amandmana HURS-a jer oni drže da je pitanje radnog vremena važno za sve, a ne samo sindikalno organizirane radnike.

Očekujemo da zastupnici uoči prvog čitanja ZOR-a čuju punu istinu umjesto tvrdnji ministra rada Miranda Mrsića da će izmjene ZOR-a smanjiti nezaposlenost i osigurati lakše zapošljavanje. Mi tvrdimo da će ZOR imati potpuno suprotan učinak, pa ćemo doći do pola milijuna nezaposlenih, rekao je Novosel. Predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske Damir Jakuš izrazio je nadu da će u Saboru prevladati razum, jer drži da je prijedlog izmjena ZOR-a na tragu daljnjeg smanjenje cijene rada i obespravljenja radnika, te da je dugoročno poguban za Hrvatsku kojoj će donijeti nepopravljivu štetu.