c S
Dnevne novosti

U Saboru o reviziji bolnica

07.02.2014 07:18 ZAGREB, 6. veljače 2014.(Hina), Izvješće o reviziji zdravstvenih ustanova za 2011. dobilo je podršku saborskih zastupnika, no sama rasprava o izvješću vodila se uglavnom oko toga je li zdravstvenim sustavom bolje upravljao HDZ ili sadašnja vlast.

Revizija je obuhvatila 30 bolnica, dvije su dobile bezuvjetno, a ostale uvjetno mišljenje. Utvrđeni su propusti u planiranju i računovodstvenom poslovanju, prihodima, rashodima i postupcima javne nabave. HDZ-ov zastupnik Darko Milinović upozorio je na loše stanje u zdravstvenom sustavu, u kojem, kaže, 600 tisuća ljudi čeka na pretrage. Ustvrdio je da su izdvajanja za zdravstvo dovedena na razinu od prije 2003., a vladajuće je prozvao za protuzakonitu sanaciju i postavljanje ravnatelja bolnica po političkim kriterijima.

Replicirao mu je stranački kolega Ivan Šuker, koji je upozorio da je zdravstvo, koje je i ranije stvaralo gubitke, dodatno pogodilo smanjenje zdravstvenog doprinosa za dva postotna boda, čime je ostalo bez tri milijarde kuna. "To je kao da netko ima nogu 46, a cipele 45 i muči se sa žuljevima, a onda netko dođe i kaže mu - za tebe je broj 44", kazao je Šuker.

Milinovića je to podsjetilo na vic u kojem čovjek nosi dva broja manje cipele, a kad ga pitaju zašto se muči, kaže: "E, ne znaš ti kakav je gušt kad ih skineš". "Tako se ponaša i ova vlada. Ona jedva čeka da izgubi izbore pa da se opusti", zaključio je Milinović. HNS-ov zastupnik Srđan Gjurković HDZ-ovcima je uzvratio da su propusti navedeni u izvješću počinjeni u vrijeme njihove vlade. "Robe, usluge i radovi u vrijednosti od 1,3 milijarde kuna nabavljene su mimo propisa o javnoj nabavi", naveo je Gjurković.

Njegova stranačka kolegica Nada Turina Đurić uvjerena je da se ni jedan dosadašnji ministar zdravstva nije realno suočio s problemima u sustavu. "Hereza je ovdje kad se govori da se moramo suočiti s nedostatkom novca i standardom koji realno ne možemo održati", kazala je. Uvjerena je da bi sustav bolje funkcionirao kad bi na čelu Ministarstva i bolnica, umjesto liječnika, bili ekonomisti.

Laburist Branko Vukšić vladajuće je prozvao da, usprkos suprotnom izbornom obećanju, bivšu vladu "koriste kao alibi za neuspjeh". "Politika nikad nije izišla iz sustava. Na žalost, ona je ušla i u kirurške dvorane pa smo nedavno imali slučaj da je jedan od najboljih stručnjaka smijenjen jer je smetao ravnatelju bolnice koji mu nije dorastao", ustvrdio je Vukšić.