c S
Dnevne novosti

Marušić na Konferenciji o Strategiji EU za jadransko-jonsku regiju

07.02.2014 07:12 ZAGREB/ATENA, 6. veljače 2014.(Hina), Konferencija o Strategiji EU za jadransku i jonsku regiju (EUSAIR) u organizaciji grčkog predsjedništva i Europske komisije održava se u četvrtak i petak u Ateni gdje uz brojne ministre vanjskih poslova zemalja sudionica strategije, te visoki predstavnici Europske komisije, Odbora regija, Europskog gospodarskog i socijalnog odbora Hrvatsku predstavlja pomoćnik ministrice za europske poslove hrvoje Marušić, priopćilo je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

Strategija EU za jadransku i jonsku regiju obuhvaća četiri države članice EU (Hrvatsku, Grčku, Italiju i Sloveniju) te četiri države regije jugoistočne Europe (Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i Srbiju). Jedan od ključnih ciljeva Konferencije je i podizanje svijesti šire javnosti o pripremama za novu Strategiju koja se planira usvojiti u drugoj polovici 2014. Poticanje gospodarskog rasta, smanjenje nezaposlenosti te veća gospodarska i socijalna kohezija glavni su izazovi Jadransko-jonske regije o kojima se danas razgovaralo na konferenciji kao i o mogućim dugoročnim i održivim rješenjima koje može ponuditi makroregionalna perspektiva.

Strategija je usko povezana s jednim od glavnih prioriteta grčkog predsjedavanja u prvoj polovici 2014. a to su rast, zapošljavanje i kohezija te pomorskom politikom kao tematikom koja će horizontalno utjecati na prioritete EU Predsjedništva. "Usvajanje i implementacija nove makroregionalne strategije pridonijet će zajedničkom cilju poticanja rasta i održivog razvoja regije" istaknuo je pomoćnik ministrice Marušić te istaknuo kako je od velike važnosti u potpunosti iskoristiti sve mogućnosti makroregionalne suradnje u područjima ključnih za ekonomski prosperitet naših građana.

"Promocija održivog ekonomskog rasta i zapošljavanja kao i poslovnih mogućnosti u području plavog gospodarstva te postizanje bolje prometne povezanosti razvojem intermodalnog transporta uz poboljšanje energetske infrastrukture te zaštitu okoliša i olakšavanje održivog razvoja obalnih područja čime se povećava atraktivnost regije" rekao je pomoćnik Marušić, način je na koji se omogućuje rast, zapošljavanje i teritorijalna kohezija sudionica regije, a posebno kohezija između obale i unutrašnjosti.

Pomoćnik ministrice naglasio je kako su ključna područja suradnje - osiguranje opskrbe energijom, rješavanje pitanja nepotpune povezanosti u okviru prometnih pravaca (Jadransko jonskog koridora) te razvoj luka i ruralnog zaleđa. Povjerenica za ribarstvo i pomorstvo Marija Damanaki posebno je istaknula važnost pomorskog prostornog planiranja, rješavanje pitanja prirodnih katastrofa te dimenziju pomorske sigurnosti. "Hrvatska snažno podupire EUSAIR kao katalizator nastavka i revitalizacije procesa proširenja te podržava sudjelovanje svih zemalja regije u makroregionalnoj strategiji, rekao je pomoćnik ministrice vanjskih i europskih poslova, posebno naglasivši važnost uklapanja projekata od makroegionalnog značaja u programe teritorijalne suradnje i operativne programe sudionica kao i važnost postizanja sinergije s drugim oblicima regionalne suradnje.

Marušić je istaknu predanost Hrvatske procesu stvaranja Strategije s uravnoteženim sustavom upravljanja koji omogućuje preuzimanje inicijative, potiče suradnju te donosi konkretne rezultate. On je danas sudjelovao i na posebnom sastanku Jadransko-jonskog vijeća koji je okupio ministre vanjskih poslova zemalja članica Jadransko – jonske inicijative te sastanku nacionalnih kontakt točaka Strategije EU za jadransku i jonsku regiju s povjerenikom EK Johannesom Hahnom. Na marginama plenarnog dijela Konferencije pomoćnik ministrice Marušić se sastao s ministrom vanjskih poslova i europskih poslova Crne Gore Igorom Lukšićem. Crnogorski je ministar zahvalio Hrvatskoj za pomoć koju pruža Crnoj Gori kroz Centar izvrsnosti.

Razgovarali su također i o budućim oblicima suradnje. Pomoćnik Marušić razgovarao je u s glavnim direktorom Zaklade Helenske Republike za europsku i vanjsku politiku (ELIAMAP) dr. Thanosom Dokosom te mu predstavio aktivnosti Centra izvrsnosti pri čemu su govorili i o modalitetima buduće suradnje te dogovorili nastavak suradnje. Drugog dana konferencije, u petak 7. veljače, održat će se paralelne tematske radionice za četiri stupa buduće Strategije: „Poticanje inovativnog pomorskog i morskog rasta“, „Povezivanje regije“, „Očuvanje, zaštita i poboljšanje kvalitete okoliša“ i „Povećanje atraktivnosti regije“.