c S
Dnevne novosti

EP izglasao rezolucije o Makedoniji i Crnoj Gori

07.02.2014 07:14 STRASBOURG, 6. veljače 2014.Hina, Europski parlament zatražio je u četvrtak od Vijeća EU-a da što prije odredi početak pristupnih pregovora s Makedonijom i podržao nastavak pregovora s Crnom Gorom.

Zastupnici su na plenarnoj sjednici u Strasbourgu velikom većinom glasova prihvatili rezolucije o napretku Makedonije i Crne Gore. U rezoluciji za Makedoniju traži što brže otvaranje pregovora s tom zemljom, koja je potpuno blokirana bilateralnim sporom s Grčkom oko ustavnog imena države.

Zastupnici ističu da se bilateralna pitanja Makedonije s Grčkom i Bugarskom trebaju rješavati u okviru procesa pristupanja. "Moj je poziv Ateni da iskoristi Predsjedništvo EU-a i pronađe način u rješavanju problema sa Skopljem i okonča zastoj. Pozivam Europsku komisiju da nagradi Makedoniju 'statusom funkcionalnog tržišnog gospodarstva'".

Nadam se da će moje izvješće napraviti razliku gdje je razlika hitno potrebna ", rekao je izvjestitelj Richard Howitt, britanski zastupnik iz redova socijalista i demokrata. U rezoluciji za Crnu Goru podržava se napredak u pristupnim pregovorima, ali i izražava zabrinutost zbog napada i zastrašivanja novinara, koji se u posljednje vrijeme događaju u toj zemlji.

Također se traže veći napori na suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala. "Smatram ovo glasovanje, gdje je velika većina zastupnika glasovala u prilog mog izvješća, kao glasovanje o povjerenju prema ovoj zemlji. Dok ključni izazovi i dalje ostaju, moramo nastaviti raditi s našim crnogorskim partnerima kako bi se osiguralo da zemlja održi svoju impresivnu razinu napretka i da provede reforme nužne za integraciju u EU, jer to zaslužuje", rekao je izvjestitelj Charles Tannock, konzervativni zastupnik iz Velike Britanije.