c S
Dnevne novosti

Miljenić u Zadru predstavio prijedlog reorganizacije pravosudnog sustava

10.02.2014 07:14 ZADAR, 7. veljače 2014.(Hina), Ministar pravosuđa Orsat Miljenić predstavio je u Zadru sucima, državnim odvjetnicima i predstavnicima lokalne vlasti prijedlog reorganizacije pravosudnog sustava, a u izjavi nakon sastanka zatvorenog za javnost ocijenio je da izmjene koje će stupiti na snagu početkom 2015. za građane neće značiti veće promjene.

"Ne volim ovo nazivati pravosudnom reformom jer mi ovo radimo zapravo cijelo vrijeme. Ovo je reorganizacija pravosudne mreže i dijelom žalbenog postupka", rekao je ministar Miljenić i dodao kako izmjene koje će stupiti na snagu početkom 2015. godine za građane neće značiti veće promjene.

"Novi ustroj građanima bi trebao donijeti kvalitetnije i brže suđenje te zaštitu njihovih prava", ustvrdio je Miljenić te istaknuo kako će građani i dalje dolaziti na sudove u koje su i dosad dolazili, samo što se, primjerice, Općinski sud u Benkovcu više neće tako zvati, nego će biti ispostava zadarskog suda koji će biti sjedište tog područja. "Ono što je dobitak, to je mobilnost koju ćemo dobiti jer će suci biti preraspoređeni tamo gdje za to bude potrebe", dodao je ministar pravosuđa Miljenić.

Na pitanje novinara što će raditi budući ravnatelji sudskih područja, ministar je odgovorio da će preuzeti administrativne i ekonomske poslove, kao, primjerice, javnu nabavu, informatiku ili održavanje zgrada, a suci će raditi samo svoj - sudski i pravosudni posao. "To će dovesti do još veće efikasnosti Općinskog suda u Zadru, koji će se u budućnosti najvjerojatnije specijalizirati za kazneno i obiteljsko pravo jer se ono na manjim sudovima neće raditi ili će se rijetko raditi", istaknuo je ministar Miljenić i dodao kako u Hrvatskoj ima 72 posto sudova koji imaju manje od 10 zaposlenih te da će predsjednicima tih sudova biti olakšan posao uvođenjem ravnatelja.

Smanjenim brojem predmeta na Općinskom sudu u Zadru s 22.000 na 13.900 neriješenih predmeta ministar je rekao da je zadovoljan, no, dodao je, može i bolje. "Nismo još zadovoljni, ali od zadnjeg puta kada smo ovdje boravili u travnju 2013., situacija se popravlja. Da nije bilo velikih zaostataka koji su naslijeđeni iz prethodnog razdoblja, zadarski sud bio bi jedan od najažurnijih. Županijski radi dobro, prekršajni odrađuje poslove i za druge sudove, tako da sam zadovoljan, situacija se popravlja", zaključio je ministar Miljenić.