c S
Dnevne novosti

EU započinje normalizaciju odnosa s Kubom

11.02.2014 07:10 BRUXELLES, 10. veljače 2014.Hina, Ministri vanjskih poslova zemalja članica EU-a odobrili su u ponedjeljak u Bruxellesu mandat Europskoj komisiji za početak pregovora o normalizaciji odnosa s Kubom, koji su zamrznuti od 2003. godine.

"Uvjerena sam da će ti pregovori pridonijeti našem angažmanu na Kubi. Nadam se da će Kuba prihvatiti ovu ponudu i da ćemo uskoro moži raditi na jačim odnosima. Ovo nije promjena dosadašnje politike. Mi samo želimo podržati reforme i modernizaciju na Kubi. Mi smo dosljedno izražavali zabrinutost zbog ljudskih prava na Kubi, što će i dalje ostati u srži naših odnosa. Nadam se da će i Kuba učiniti što je potrebno sa svoje strane, posebice po pitanju ljudskih prava", rekla je visoka predstavnica za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Asthon.

Kuba se u posljednje vrijeme počela otvarati za strane investicije, posebice iz Latinske Amerike, a i američki predsjednik Barrack Obama izrazio je spremnost za pomak u odnosima s Kubom. Europska unija je prekinula suradnju s Kubom 2003. godine, nakon što su komunističke vlasti zatvorile i osudile na teške zatvorske kazne 75 disidenata.

Ti su zatvorenici pušteni 2008. godine pa je došlo do stanovitog otopljavanja odnosa. EU je zadržala svoje stajalište iz 1996. godine kojima jačanje veza s Kubom treba uvjetovati poštivanjem ljudskih prava u toj zemlji, što su tražile članice koje su suzdržane prema otvaranju prema Kubi, uglavnom bivše komunističke zemlje, poput Češke ili Poljske.