c S
Dnevne novosti

Josipović: Hrvatska podržava integraciju Crne Gore u EU i NATO

11.02.2014 07:12 PODGORICA, 10. veljače 2014.(Hina), Hrvatski predsjednik Ivo Josipović izjavio je u ponedjeljak da će na predstojećem summitu NATO-a u Velikoj Britaniji Hrvatska dati potporu i "navijati za Crnu Goru", a da će njeno članstvo u EU doprinijeti prosperitetu ne samo Crne Gore već i Hrvatske.

"Što se tiče NATO integracija, naša ruka je uvijek za vas podignuta, ali vidjet ćemo kakve će silnice prevagnuti i hoće li to biti summit proširenja. To je teško ovoga trenutka reći pouzdano", rekao je Josipović u središnjem Dnevniku TV Crne Gore. Pojasnio je da bez suglasnosti svih, "naša podrška Crnoj Gori" neće mnogo značiti.

Josipović je također ponovio bezrezervnu podršku Hrvatske Crnoj Gori na njenom putu u Europsku uniju. "Smatramo da je zajedničko članstvo u EU s jedne strane apsolutno jamstvo da se više nikada neće ponoviti one strašne 90-te, a s druge strane smatramo da su naša gospodarstva, pa i društva, u jednoj velikoj mjeri kompatibilna i da pojedinačno članstvo u EU ozbiljno doprinosi prosperitetu svake od država članica", pa će tako članstvo Crne Gore doprinijeti i napretku Hrvatske, kazao je Josipović.

Crna Gora ima status kandidata od 2010., a službeno je počela pregovore polovicom 2012. Josipović je, na upit TV Crne Gore, rekao da pitanje Prevlake ne smatra "vrućim", tim prije što privremeni graničnim režim funkcionira bez problema. "Vi u Crnoj Gori imate jedno viđenje, mi drugačije mišljenje. Međutim, na opće zadovoljstvo privremeni granični režim funkcionira. A na kraju ako ne bi bilo moguće nekim dogovorom riješiti to pitanje, postoje mehanizmi Međunarodnog suda pravde, preko kojeg mi rješavamo neka otvorena pitanja sa Slovenijom”, kazao je Josipović.

"To je sve za ljude i puno je bolje, da ako već nema dogovora, koristiti mehanizme međunarodnog suda, nego da se stvaraju politički problem i zla krv", zaključio je hrvatski predsjednik.