c S
Dnevne novosti

Dačić: Približena stajališta Beograda i Prištine o pravosuđu na Kosovu

13.02.2014 07:08 BEOGRAD/BRUXELLES, 12. veljače 2014.(Hina), Beograd i Priština u nastavku su dijaloga u Bruxellesu približili stajališta o pravosuđu, a radne grupe dviju vlada nastavit će dogovore čija usuglašenost treba biti potvrđena na razini premijera, izvijestila je u srijedu iz sjedišta Europske unije (EU) Radio-televizija Srbije (RTS).

Kako je nakon nove runde razgovora s kosovskim premijerom Hashimom Thacijem i šeficom europske diplomacije Catherine Ashton ocijenio srbijanski premijer Ivica Dačić, ekspertima dviju vlada predstoji idućih dana finaliziranje dogovora, da bi ga potom potvrdila dvojica premijera. “Mislim da smo uspjeli dosta približiti naša stajališta”, izjavio je Dačić nakon 22. kruga dijaloga u Bruxellesu, u kojem je sudjelovao i dopredsjednik srbijanske vlade Aleksandar Vučić.

Dačić je najavio da će se uskoro s Tahcijem ponovno susresti i usuglasiti “političku odluku o postizanju dogovora vezanog za pravosuđe” na sjeveru Kosova, a po njegovoj procjeni idući bi susret mogao uslijediti za “sedam do 10 dana, najviše za dva tjedna”. Stajalište Beograda je, kako tvrdi Dačić, da formiranje jednog suda i jednog tužiteljstva u Kosovskoj MItrovici ne znači da će Srbi na sjeveru Kosova “izgubiti svoju specifičnost i samosvojnost”, jer "postoji sedam (većinskih srpskih) općina, a ne samo četiri općine na sjeveru Kosova”.

Dačić je istaknuo i kako bi dogovor dviju strana trebao podrazumijevati da, bude li u Mitrovici jedan sud, većinu sudaca i tužitelja u onim dijelovima tog suda koji zasjedaju na sjeveru Kosova - čine Srbi. Srbijanski premijer istaknuo je da struktura suda “neće biti samo po etničkim kriterijima jer to nije praksa u pravosuđu, niti želja Beograda”.

Tijekom razgovora u Bruxellesu, tvrdi Dačić, pronađena su “određena rješenja” koja bi zaštitila interese i stajališta Beograda, a obje su strane na dobrom putu da postignu dogovor, izvijestila je RTS.

Po Dačićevoj ocjeni, postizanje dogovora o pravosuđu veoma je važno “jer u protivnom prijeti zastoj u pregovorima”, što si Srbija ne može dopustiti. “Ne smijemo dozvoliti zastoj, zato što je nama to izravno ključni kriterij za napredak u pregovorima o članstvu Srbije u EU”, istaknuo je Dačić nakon 22. kruga pregovora u Bruxellesu, čija je tema bila uspostava pravosudnog sustava na sjeveru Kosova, što je dio bruxelleskog sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine postignutog 19. travnja 2013. godine. Provođenje toga sporazuma bio je jedan od ključnih uvjeta za otvaranje pristupnih pregovora Srbije o članstvu u EU.