c S
Dnevne novosti

Berlin i Pariz o ishodu švicarskog referenduma

19.02.2014 07:10 BERLIN/PARIZ, 18. veljače 2014.(Hina/Reuters), Njemačka kancelarka Angela Merkel u utorak je izjavila da žali zbog rezultata švicarskog referenduma o smanjenju useljeničkih kvota, ocijenivši da je Švicarska sada suočena s izazovom kako implementirati rezultate plebiscita i istovremeno zadržati bliske veze s Europskom unijom.

"Žalim zbog ishoda referenduma u Švicarskoj, no naši razgovori su održani u duhu poštivanja te odluke", kazala je Merkel na zajedničkoj konferenciji za novinare sa švicarskim predsjednikom Didierom Burkhalterom. "Sada smo suočeni s izazovom da prihvatimo ishod na način da odnosi između EU-a i Švicarske ostanu dinamični što je više moguće, poštujući rezultate referenduma", dodala je Merkel.

Francuski ministar industrije oštrije je progovorio o švicarskom referendumu, ocjenivši taj potez "kolektivnim samoubojstvom" i dodatno dolivši ulje na vatru nakon što je Pariz već najavio da će preispitati odnose sa Švicarskom. "Uvelike poštujem plebiscit, ali ovo je kolektivno samoubojstvo za Švicarce. Za odmazdu, na švicarski će se izvoz uvesti carine i Švicarska će samu sebe osiromašiti", kazao je za radio France Inter ministar Arnaud Montebourg.

Švicarski referendum izazvao je i oštre kritike Europske komisije koja je priopćila da će razmotriti posljedice referenduma po odnose sa Švicarskom. Švicarski birači su 9. veljače s 50,3 posto glasovali za ograničavanje useljavanja, što dovodi u pitanje sporazum koji državljanima EU-a omogućuje slobodan pristup švicarskom tržištu rada.

Švicarska nije članica Unije, ali je njezin glavni trgovinski partner. Prema zadnjim statističkim podacima 23 posto stanovništva u zemlji od 8 milijuna su stranci, što je drugi najveći postotak u Europi, nakon Luksemburga. Inicijativu pod nazivom "Stop masovnoj imigraciji" pokrenula je desna Švicarska narodna stranka.

Švicarsko ministarstvo pravosuđa priopćilo je u nedjelju da zato neće potpisati sporazum kojim se otvara pristup njezinu tržištu rada državljanima Hrvatske. Bruxelles je odmah odgovorio suspenzijom pregovora o sudjelovanju Švicarske u europskom istraživačkom programu Horizon 2020 i u programu razmjene studenata Erasmus.