c S
Dnevne novosti

Miljenić u Brodu predstavio reorganizaciju pravosudnog sustava

19.02.2014 07:18 ZAGREB, 18. veljače 2014.(Hina), Ministar pravosuđa Orsat Miljenić predstavio je prijedlog reorganizacije pravosudnog sustava u Slavonskome Brodu, sjedištu Brodsko-posavske županije čija se skupština jučer jednoglasno usprotivila predloženom preseljenju sjedišta Općinskog suda i državnog odvjetništva iz Broda u Požegu.

"Argumente za ostanak Općinskog suda u Slavonskom Brodu nisam sad prvi put čuo. U ministarstvu imamo podatke, to je pitanje koje je otvoreno i o njemu će se razgovarati. Kad radimo sliku, ne radimo sliku jednog pravosudnog područja, nego na nacionalnoj razini. Zadnju riječ će reći Sabor", rekao je ministar, koji je reorganizaciju pravosudnog sustava predstavio sucima, državnim odvjetnicima i predstavnicima lokalne vlasti.

Brodsko-posavska Županijska skupština protivi se predloženoj reorganizaciji te kao argument ističe da slavonskobrodski Općinski sud ima gotovo dvostruko više predmeta od požeškoga, a pod njim je i novogradiški sud koji je po broju predmeta vrlo blizu požeškome. Po ministrovim riječima, u konačnici će ići s prijedlogom zakona koji uvažava pravosudnu infrastrukturu, priljev novih predmeta. Miljenić je opovrgnuo komentare po kojima je nova mreža pravosudnih tijela rezultat političkog lobiranja. "To ćete čuti svugdje. Promjena ima svugdje bez obzira na to koje su stranke na vlasti. Neću prihvatiti da je ministarstvo bilo pod pritiskom bilo kakvih lobija, pogotovo da bi to utjecalo na završnu odluku", rekao je, navodeći primjer Koprivnice, Varaždina i Čakovca te Gospića i Zadra.

"Ono što je osnovno, svugdje ostaje za građane ista usluga. Na pojedinim sudovima će biti čak i veći broj sudaca. Građanima je potpuno svejedno što piše na ploči. Nitko iz Nove Gradiške neće ići u Slavonski Brod ili Požegu. Putovat će se u slučaju kaznenih predmeta jer je intencija da se kazneno sudi na što manje mjesta. U građanskim predmetima koji su svakodnevni neće se ništa promijeniti", rekao je Miljenić i dodao da se objedinjavanjem sudova postiže mobilnost zaposlenih u sustavu.

U vezi s mobilnošću zaposlenih u pravosudnom sustavu ministar je istaknuo da je opterećenost nekih sudaca čak pet puta veća od kolega koji rade isti posao. Osim toga, kako je rekao, pojedini suci imaju na raspolaganju i do deset službenika, a na drugom sudu prosjek je 1,2 službenika po sucu. "Po nama je pravi broj jedan do dva cijela nešto. Rješenje nisu otkazi, nego da na jedno područje okrupnite. Zaposlenici se moraju naviknuti da moraju putovati. Mi smo sada drugi u Vijeću Europe po broju sudaca po glavi stanovnika.

Istovremeno prosjek za rješavanje predmeta na nivou Vijeća Europe je 270 dana za prvi stupanj, a hrvatski prosjek je 460 dana", rekao je Miljenić i dodao da nova reforma predviđa objedinjavanje i računovodstvenih usluga, javne nabave. Novost koju donosi novi zakon je i rješavanje velikog broja žalbi na prvostupanjske presude. Po novom prijedlogu, žalbeni predmeti dodjeljivat će se automatski slobodnim sucima i izvan sjedišta sudova. No, Miljenić je istaknuo kako nije odlučeno hoće li se žalbeni postupci automatski dodjeljivati slobodnim sucima izvan sjedišta suda ili samo višak predmeta.