c S
Dnevne novosti

HDZ protiv izmjena Zakona o građevnim proizvodima

20.02.2014 07:20 ZAGREB, 19. veljače 2014.(Hina), Saborski zastupnici kratko su razmotrili izmjene Zakona o građevnim proizvodima koje se odnose na inspekcijski nadzor, a rezultat su ukidanja Državnog inspektorata, no Klub HDZ-a te izmjene ne želi podržati.

Predloženim izmjenama, inspekcija koja regulira tržište građevnih proizvoda prebacuje se u ministarstvo nadležno za gospodarstvo, no HDZ-ovi zastupnici su poručili kako izmjene neće podržati jer je vlada ukidanju Državnog inspektorata prišla bez odgovarajuće analize stanja.

"Trebalo je načiniti odgovarajuću analizu stanja koja bi išla u prilog i pravdala zbog čega se Državni inspektorat dokida", rekao je HDZ-ov Branko Bačić. Zamjerio je i jer je navedeno kako je Vlada među Smjernicama ekonomske i fiskalne politike kao jednu od planiranih mjera predvidjela i transformaciju Državnog inspektorata.

"Na žalost, u tom dokumentu nema ni jedne riječi o transformaciji državnog inspektorata. Dokidanje tog inspektorata je možda sastavni dio nekog drugog dokumenta ali ne ovog na koji se Vlada poziva", poručio je Bačić.

"Izmjene su u skladu sa Smjernicama ekonomske i fiskalne politike do 2016.", ocijenila je SDP-ova Vesna Fabijančić Križanić.

HNS-ovac Ivica Mandić kazao je kako inspekcije imaju zadaću uvesti red u sustav. No, dodao da ako s taj red uvodi represijom i kaznama, to i nije najbolji način.

Mandić je podsjetio kako je važećim Zakonom o građevnim proizvodima prošle godine hrvatsko zakonodavstvo usklađeno s pravnom stečevinom EU. "Taj je zakon riješio način stavljanja određenih proizvoda na hrvatsko tržište", ocijenio je HNS-ovac.