c S
Dnevne novosti

Sabor: rasprava o izmjenama ZOR-a odgođena za iduću srijedu

20.02.2014 07:24 ZAGREB, 19. veljače 2014.(Hina), Unatoč ranijim najavama, Hrvatski sabor neće raspravljati o predloženim izmjenama Zakona o radu (ZOR), već je rasprava odgođena do iduće srijede.

Kako se neslužbeno čulo među zastupnicima vladajuće koalicije, rasprava o ZOR-u odgodit će se za srijedu kako bi se time otvorio prostor za još jedan pokušaj dogovora sa sindikatima, koji zbog nezadovoljstva predloženim izmjenama prijete prosvjedima i općim štrajkom. Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel potvrdio je Hini da su i sindikati neformalnim kanalima dobili informaciju da se rasprava o ZOR-u prebacuje za slijedeći tjedan, vjerojatno u srijedu. No, nismo dobili informaciju iz kojih razloga i ima li itko namjeru dodatno pregovarati sa sindikatima, dodao je Novosel.

Što se tiče prosvjednog skupa koji je bio najavljen za dan kada će se u Saboru voditi rasprava o ZOR-u, budući da je rasprava odgođena i mi smo odgodili prosvjed za taj dan, kaže Novosel. Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever podsjetio je da su sindikati poslali dopis premijeru Zoranu Milanoviću u kojem su zatražili da se ZOR povuče iz procedure na šest mjeseci, a oni su spremni pregovarati i staviti svoje prosvjedne aktivnosti u mirovanje. Na taj dopis nismo dobili nikakav odgovor, već poziv na sastanak od ministra rada i mirovinskog sustava Miranda Mrsića iz kojeg nije bilo jasno koja je svrha sastanka. I dalje čekamo odgovor, a nevjerojatno je da predsjednik Vlade neće odgovoriti na službeni dopis pet sindikalnih središnjica, rekao je Sever.

Ustvrdio je da sindikalna strana ima argumente i analize protiv predloženih izmjena ZOR-a, dok Vlada i poslodavci nemaju ni jedno niti drugo. Pripremamo se za generalni štrajk i neke druge akcije, a Vlada će u predstojećem razdoblju biti "mekog trbuha" pa, bude li ustrajala na predloženim izmjenama ZOR-a mora biti spremna da ćemo je tući po "mekom trbuhu" različitim akcijama, poručio je Sever. Iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava poručuju pak da su otvoreni za nastavak pregovora i da je poziv sindikatima i dalje otvoren. Danas je i ministar Mirando Mrsić sa sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća Koprivničko-križevačke županije sindikatima ponovno uputio poziv da se vrate za pregovarački stol, kažu u Ministarstvu.