c S
Dnevne novosti

Vlada: sustav potpora objedinjen u Ministarstvu financija

21.02.2014 07:24 ZAGREB, 20. veljače 2014.Hina, Sustav državnih potpora bit će objedinjen u Ministarstvu financija što će omogućiti lakše upravljanje i evidentiranje, rekao je na sjednici Vlade zamjenik ministra financija Boris Lalovac predstavljajući prijedloga Zakona o državnim potporama.

Državne potpore jedno su od malog broja područja koje države članice prepuštaju u isključivu nadležnost Europske unije pa je tako Europska komisija preuzela glavninu poslova Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja unutar odobravanja i nadzora državnih potpora. Agenciji je preostala samo savjetodavna uloga i to u pitanjima ispravne primjene pravila o državnim potporama.

Sada se predlaže objedinjavanje svih poslova državnih potpora na horizontalnoj razini u Ministarstvu financija, a u nadležnosti Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja ostali bi poslovi tržišnog natjecanja u užem smislu, određeni Zakonom o zaštiti tržišnog natjecanja.Tako će se, kaže Lalovac, na jednom mjestu moći vidjeti sve državne potpore pa će se njima moći lakše upravljati i nadzirati ih.

Vlada je prihvatila i prijedlog Zakona o factoringu (otkupu potraživanja sa ili bez regresa) kako bi regulirala to područje za koje trenutno u Hrvatskoj nema posebnog zakona. Unatoč nepostojanju posebnog zakona factoring u Hrvatskoj obavljaju kreditne institucije (kada nadzor obavlja Hrvatska narodna banka) i društva registrirana za poslove factoringa (kada nadzor obavlja Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga).

Prema podacima Vlade, na dan 31. prosinca 2012. godine u Hrvatskoj je bilo aktivno 16 factoring društava s ukupnim prihodom od 731 milijun kuna, dok su rashodi iznosili 620,9 milijuna kuna.