c S
Dnevne novosti

Josipović planira okupiti tim koji će raditi na ustavnim promjenama

24.02.2014 07:05 PREGRADA, 21. veljače 2014.(Hina), Predsjednik Republike Ivo Josipović najavio je u petak da planira okupiti respektabilan stručni i politički tim koji će raditi na projektu prijedloga ustavnih promjena.

Josipović je prilikom posjete Pregradi rekao kako ga je kraća odsutnost zbog operacije očnih kapaka spriječila da dosad kontaktira sa svima na koje računa u izradi prijedloga ustavnih promjena, ali će svakako do kraja godine taj projekt biti gotov. "Ovisno o tome hoću li osvojiti slijedeći mandat, predložit ću Saboru slijedeće godine na razmatranje i eventualno usvajanje prijedlog ustavnih promjena. Dosad sam od dosta ljudi čuo zanimljive ideje o ustavnim promjenama, a neke imam i sam", kazao je Josipović novinarima. Riječ je o zanimljivom projektu i nadam se da ćemo izaći s dokumentom koji će, ako ništa drugo, biti poticaj za ozbiljno promišljanje ustavnog sustava u Hrvatskoj, dodao je Josipović.

Upitan da komentira ispravnost i opravdanost instituta predstečajne nagodbe Josipović je podsjetio kako je uvođenje predstečajne nagodbe bilo reakcija na činjenicu da stečajni postupak, kao mogući izlazak tvrtki iz krize, nije dobro funkcionirao. Predstečajna nagodba je načelno u redu u ideji spašavanja radnih mjesta, nastavku proizvodnje, pa čak i boljoj naplati potraživanja. Međutim, bilo je, a to je i struka potvrdila, određenih problema pravne naravi od kojih su neki otklonjeni, ali neke dijelove još treba "brusiti", ocijenio je Josipović. Naglasio je da ima i određenih sumnji na slučajeve zlouporabe, ali svaki institut, pa i predstečajna nagodba, može se zloupotrijebiti. To ne bi trebala biti mjera konačne ocjene opravdanosti predstečajne nagodbe, a onaj koji se odlučio na zlouporabu treba odgovarati, zaključio je Josipović dodavši kako važno imati mehanizme očuvanja radnih mjesta i proizvodnje.

Josipović je u petak tijekom posjete Pregradi razgovarao sa županom Krapinsko-zagorske županije Željkom Kolarom i gradonačelnikom Pregrade Markom Vešligajem, susreo se s građanima i mališanima iz gradskog vrtića, te obišao Crkvu uznesenja Blažene Djevice Marije, Gradski muzej i industrijsku zonu. Izrazio je zadovoljstvo time što već dvije godine u Pregradi pada nezaposlenost, te što je u županiji u tijeku realizacija desetak značajnih gospodarskih projekata.