c S
Dnevne novosti

Pusić: RH će možda tražiti europsku pomoć i za poplave

24.02.2014 07:08 ZAGREB, 21. veljače 2014.(Hina), Hrvatska će procijeniti štetu od poplava i vidjeti može li zatražiti pomoć iz europskog fonda solidarnosti, dok je u slučaju elementarne nepogode koja je pogodila Gorski kotar već pokrenuta procedura utvrđivanja i procjene štete, izjavila je u petak u Zagrebu prva potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

Pusić je novinarima nakon sastanka s kosovskim kolegom Eneverom Hoxajem kazala da postoje kriteriji koji se moraju ispuniti za traženje pomoći iz fonda solidarnosti EU-a za elementarne nepogode. "U našem slučaju sama elementarna nepogoda i šteta od nje mora iznositi otprilike 250 milijuna eura. Mi smo već u procesu procjenjivanja. Hrvatske vode prate to i znaju točno proceduru registriranja nesreće i vođenja točne evidencije", rekla je Pusić.

Također je izjavila da je pokreta procedura utvrđivanja i procjene štete od elementarne nepogode u Gorskom kotaru. Dodala je da je ministarstvo gospodarstva u međuvremenu preuzelo koordiniranje svih tijela državne uprave zaduženih za pojedine segmente kako bi to na vrijeme bilo učinjeno. Rok je 10 tjedana od završetka elementarne nepogode. "Poplava još traje, ali svakako ćemo procijeniti štetu i vidjeti da li se kvalificiramo i u kojoj formi se možemo kvalificirati i zatražiti pomoć iz fonda solidarnosti", istaknula je Pusić.