c S
Dnevne novosti

EP traži uspostavu Europskog monetarnog fonda

26.02.2014 07:12 BRUXELLES, 25. veljače 2014.Hina, Odbor za ekonomske i monetarne poslove Europskog parlamenta zatražio je u utorak od Europske komisije da do kraja ove godine pripremi prijedlog za uspostavu Europskog monetarnog fonda, koji bi dugoročno trebao preuzeti ulogu koju sada u spašavanju zemalja u krizi ima tzv. trojka - Europska komisija, Europska središnja banka i Međunarodni monetarni fond.

Odbor je u utorak većinom glasova usvojio izvješće o radu trojki, o kojem će se u ožujku glasovati na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta. U izvješću se kaže da je trojka pomogla zemljama koje su zatražile financijsku pomoć EU-a (Grčka, Irska, Portugal i Cipar) i spriječila pogoršanje situacije.

Međutim, uloga trojke do samog početka je bila upitna zbog nedostatka legitimiteta, jer su predstavnici triju institucija nametali zemljama u krizi mjere koje su uvelike utjecale na živote ljudi, a da pri tom nisu bili birani od tih ljudi niti su dužni njima podnijeti odgovornost.

Stoga se u izvješću predlažu radikalne promjene u sustavu nadzora kod dodjele pomoći zemljama u krizi. Po tim prijedlozima, MMF bio bi u igri samo ako je to "striktno potrebno", Europska središnja banka bila bi nijemi promatrač, a ulogu Europske komisije preuzeo bi Europski monetarni fond.

Od Komisije se stoga traži da do kraja ove godine pripremi prijedlog za osnivanje Europskog monetarnog fonda.