c S
Dnevne novosti

Sabor nastavlja s raspravom o životnom partnerstvu

27.02.2014 07:24 ZAGREB, 26. veljače 2014.(Hina), Nakon cjelodnevne rasprave o prijedlogu novog Zakona o radu, Hrvatski je sabor bez rasprave objedinjeno "odradio" dvije točke dnevnog reda - prijedlog Zakona o sudjelovanju radnika u odlučivanju u europskom društvu te Zakona o europskim radničkim vijećima.

U nastavku zasjedanja, zastupnici će razmotriti prijedlog Zakona o životnom partnerstvu, kojim se istospolnim partnerima omogućuje sklapanje životnog partnerstva pred državnim tijelom i upis te zajednice u registar životnog partnerstva.

Definiraju se i prava i obveze koje proizlaze iz životnog partnerstva. Zakon će regulirati i odnose vezane uz djecu ukoliko žive u obiteljskoj zajednici istospolnih partnera, no za istospolne parove nije predviđena mogućnost posvajanja djece.

Vlada tumači da je riječ o prijedlogu koji odražava realni društveni kontekst u pogledu odnosa prema položaju istospolnih zajednica te o "pokušaju demokratskog kompromisa između vrijednosnih stajališta i svjetonazora koji se trenutno nalaze u tenziji u hrvatskom društvu".